Az Erasmus + mobilitás erőt ad a kollégáknak

A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium nívódíjas projektjéről Szabó-Gilinger Eszterrel beszélgettünk.

Felszabadult pedagógusok, motivált diákok, innovatív légkör és új tevékenységek az iskolában. Ez a hamisítatlan Erasmus+ élmény!

Az_erasmusplusszal_almokat_valtunk_blogkep
Az Erasmus + mobilitás erőt ad a kollégáknak

Mi volt a projekt fő célja, mi indította el? 

Elsősorban az iskolánk nemzetközi kapcsolati hálóját szerettük volna bővíteni. A régebbi kapcsolataink elkopni látszottak, azonban a diákjaink motiváltságának fenntartásához, kompetenciájuk növeléséhez elengedhetetlen a mobilitás. Munkatársaink idegennyelvi készségeinek megerősítése is célunk volt, valamint új tanári módszerek tanulására és más megközelítések megismerésére vágytunk, ezeket – úgy gondolom – mind sikerült elérnünk. 

Mi volt a projekt legnagyobb előnye a résztvevők számára? 

A kiégés-prevenció és az inspirálódás. Úgy gondoltuk, ez az élmény fel fogja tudni tölteni a pedagógusainkat, hiszen év közben rengeteg rajtuk a teher. Szerencsére a visszajelzések alapján ez sikerült is, hiszen a program segített nekik felszabadultabban végigvinni a tanévet. Az Erasmus+ mobilitással az erőt tudjuk megadni a kollégáknak. 

az_erasmuszplusszal_almokat_valtunk_valora_csoport

Mi a legnagyobb változás intézményen belül, milyen folyamatok indultak el?

 A “Jó pap holtig tanul” című projektünkkel együtt zárult a “Write your future” című konzorciumi KA2-es pályázat, és úgy éreztük, hogy összegyűlt annyi tapasztalat, hogy változtatnunk kell. 

Ami azóta elindult, az szinte leírhatatlan mennyiségi és minőségi növekedés az Erasmus+ terén: elkötelezett pedagógusok, innovatív légkör és új tevékenységek az iskolában.

Melyik az a eredmény, amit kiemelne?

A nemzetköziesítés egy olyan fogalom, amit az ember nem feltétlenül ért meg elsőre. Aztán amikor megérti, rádöbben, hogy ez valójában nagyon kevés helyen működik organikusan: tenni kell azért, hogy intézmények között nemzetközi kapcsolatok kialakuljanak és működjenek. Mivel több ország oktatási helyzetével megismerkedtünk látjuk, hogy mi az, ami jól működik náluk, és annak mentén mi hogyan tudnánk változtatni. Az, hogy ez a szemlélet számunkra már természetes és a hétköznapjaink részévé vált, szerintem egy kiemelkedő eredmény. 

Az_erasmusplusszal_almokat_valtunk_taj

Kik profitálhatnak még a projektből? Kiknek lehet hasznos a célcsoporton kívül is az eredmény? 

Az iskola tanulóin és tanárain kívül a szülőkre gyakorolt hatását emelném ki. Úgy tűnik, hogy a tanulói mobilitások miatt a szülők is érdekeltté és érdeklődővé váltak a programok iránt. A tájékoztató- és disszeminációs alkalmakra is egyre gyakrabban eljönnek és élénken figyelik a gyermeküket érintő lehetőségeket. 

Mekkora hangsúlyt fektettek a disszeminációra?

Évről évre fejlődünk ebben is. Fontosnak tartjuk, hogy megosszuk másokkal azt a sok örömöt és tudást, amit a külföldi utak során tapasztalunk. Az iskolában fotókiállítást szoktunk szervezni az utakon készült képekből, év elején disszeminációs workshopot tartunk a kollégáknak, és rendszeres belső hírlevéllel is rendelkezünk. Nálunk a diákok tartanak élménybeszámolót a diáktársaiknak, így a projekt eredményeinek megosztásából senki nem marad ki az intézményünkben. Saját Erasmus+ blogunk és Instagram fiókunk is van, melyeket kifejezetten az Erasmus+ élményeink megosztására hoztunk létre. 

Mit jelent Önök számára az Erasmus+ Nívódíj?

Örömöt, megbecsülést, és hatalmas megtiszteltetést. A koordinátori munkánk elismerését. Azonban ez a díj a közösségünk díja, és nem csak nekünk, egyéneknek szól. Egy nagyon jó, összetartó csapat állt össze a projektmegvalósításban: a vezetőség, a titkárság, a diákok a sok-sok pedagógus és nem pedagógus kolléga egyaránt kivette belőle a részét. 

Intézmény: Szegedi Deák Ferenc Gimnázium 
A projekt címe: A jó pap holtig tanul (Lifelong learning is a must) 
Pályázattípus: Köznevelési intézmények munkatársainak mobilitása (KA1 SCH) 
Koordinátor: Szabó-Gilinger Eszter 
A projekt honlapja:dfgerasmus.home.blog/ 
Instagram:@dfgerasmus 

Szívesen olvasna hasonlóan inspiráló projektekről? 
Lapozza át új Erasmus+ Nivódíj 2023 kiadványunkat online!