Pénztörténet és csokoládékészítés a budapesti DiscoverEU meet up-on

Életre szóló élményekkel gazdagodtak az első magyarországi találkozó résztvevői.

A DiscoverEU alig ötéves története során már sokezer európai fiatalnak nyújtotta az utazás és a felfedezés örömét. 2022-ben azáltal, hogy a kezdeményezés az Erasmus+ programcsalád részévé vált, a felfedező (informális) tanulás és annak támogatása a korábbiakhoz képest még inkább előtérbe került. A támogató tevékenységek közül kiemelkedik a fiatalok nemzetközi találkozója, a DiscoverEU meet up, amelynek az első alkalommal idehaza helyszínül a főváros, Budapest szolgált.

A meet up-ok Európa-szerte várják azokat a DiscoverEU utazókat, akik éppen Interrail vonatjegyükkel járják be a kontinensünk országait. A meet up-ok legfontosabb célja, hogy segítse az interkulturális élményszerzést, és egyúttal felhívja a figyelmet az Erasmus+ program prioritásaira (fenntarthatóság és zöldülés, társadalmi befogadás, digitalizáció és aktív állampolgárság).

A budapesti DiscoverEU meet up, ami augusztus 4-én zajlott, a digitalizációt és a társadalmi befogadást helyezte a fókuszába. Az eseményen 8 országból összesen 20 fiatal vett részt, akik Belgiumból, Csehországból, Dániából, Észtországból, Lettországból, Magyarországról, Spanyolországból, és Romániából érkeztek fővárosunkba.

DiscoverEU meet up

A program egy képzett facilitátor által vezetett csoportdinamikai feladatokkal indult, majd külső helyszíneken folytatódott. Még a délelőtt során a fiatalok a Pénzmúzeum interaktív tárlatán ismerkedhettek meg a pénz és a modern bankolás történetével, a tőzsdejátékon és egyéb élményelemeken keresztül pedig a gazdaságunk digitalizálódásáról, és annak jelentőségéről halhattak.

Fiatalok látogatása a Pénzmúzeumban

Tőzsdejáték a Pénzmúzeumban

Az ebéddel egybekötött rövid pihenő után, a délutáni program a pesti oldalon várta a résztvevőket. Az inklúzió jegyében a DiscoverEU utazók a KockaCsoki csokoládémanufaktúrában tettek látogatást, ami társadalmi vállalkozásként az autista fiatalok munkaerőpiacon történő elhelyezkedését támogatja. A manufaktúrában a 18 évesek egy csokikóstolással egybekötött rendhagyó „történelemórán” vettek részt, majd autista fiatalok mentorálása alatt maguk is kipróbálták a csokoládékészítés különböző technikáit.

DiscoverEU meet up a KockaCsokiban

DiscoverEU meet up a KockaCsokiban

A nap vacsorával, az élmények átbeszélésével és reflektálással zárult. A társaság végül a Hősök terét vette célba, ahol további, éppen Budapesten tartózkodó DiscoverEU utazókkal találkoztak, így gyarapítva az interkulturális élmények sorát.

DiscoverEU meet up a Hősök terén


Így élték meg a résztvevők az eseményt:

„Fantasztikusan éreztem ma magam! Az utam csak most kezdődött, és abban már most egészen biztos vagyok, hogy ez lesz az egyik kedvenc napom – csak az a kár, hogy ilyen hamar véget ért. Mindenki nagyon kedves volt, és mindig nagy mosollyal fogok emlékezni erre az élményre. Köszönet mindenért!” – Maria, spanyol résztvevő.


„Nagyon jól éreztem magam ezen a napon! Teljesen a komfortzónámon kívül volt, de jó értelemben. A programok találóak voltak, magamtól nem gondoltam volna ezekre. Nagyon sok jófej és különböző embert ismertem meg. Már magabiztosabban fogok elindulni az utamra januárban. Köszönöm!” – Anna, magyar résztvevő.


„Először is szeretném megköszönni ezt az élményt. Korábban nem vettem még részt hasonló találkozón, ahol ennyi különböző országból érkező ember volt jelen. Örülök, hogy csatlakoztam. Imádtam a múzeumot, de a csokoládémanufaktúrában tett látogatást még inkább. Az olyasvalami volt, amit még sosem tapasztaltam. Nagyszerűen teljesítettem ott.” – Karolina, cseh résztvevő.


„A mai nap egy pozitív csalódás volt a számomra. Még reggel úgy gondoltam, hogy oké, minden rendben lesz, ezt a napot is átvészelem valahogy, és ennyi. Most pedig a nap végén tele vagyok érzelmekkel. Szuperkedves emberekkel találkoztam, akik segítettek nekem abban, hogy túllépjek a szorongásomon és a félénkségemen. Igazán hálás vagyok ezért a programért, hiszen általa új barátokat szerezhettem, és kiléphettem a komfortzónámból. Teljes szívvel köszönöm, DiscoverEU." – Gréta, magyar résztvevő.A DiscoverEU meet up-ok Európa-szerte várják a fiatalokat, akik számára a részvétel teljes mértékben ingyenes, a felmerülő költségeket – így az étkezést, a belépőket, több napos esemény esetén a szállás díját – a rendezvényt szervező nemzeti iroda fedezi. 
További részletek az aloldalunkon olvashatók.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×