Gap year - hogyan hozd ki belőle a maximumot?

A gap yearre sokan úgy tekintenek, mint B opcióra, átmeneti időszakra, pedig tudatos tervezéssel ez az időszak új irányokat is hozhat az életedbe.

Gap Year feliratú kavicsot tart valaki
Gap year - hogyan hozd ki belőle a maximumot?

Gap yearnek hívják azt a hosszabb, gyakran egy évig tartó időszakot, amikor az ember nem a megszokott életpályán (érettségi-egyetem-munka) halad tovább, hanem más területen is kipróbálja önmagát. Ennek gyakran vannak prózai okai, például az, hogy valakit nem vettek fel a kinézett álomegyetemre, és egy évig várnia kell, mire újra megpróbálhatja. Azonban a gap yearre nem érdemes pusztán „B opcióként” tekinteni: tudatos tervezéssel akár új irányokat is adhat az ember életének.

Mikor érdemes gap yearbe vágni?

Vannak olyan élethelyzetek, amikor kézenfekvőnek tűnhet egy gap year beiktatása. Ilyen lehet az a már említett szituáció, hogy nem vettek fel az egyetemre; de akár az is, hogy a munkahelyen, munkaerőpiacon nem találod a helyedet, kiégtél vagy éppen újabb szakmai irányokra vágysz. Emellett az is lehet, hogy tudatosan iktatsz be az életedbe egy ilyen időszakot még az egyetem előtt: azt eldönteni, hogy mit szeretnél tanulni a következő 3-5 évben, majd mivel szeretnél foglalkozni az utána lévő hosszú-hosszú évek alatt, nagy teher. Ilyenkor jól jöhet egy olyan év, ami alatt tapasztalatokat szerzel, nyelvet tanulsz vagy kipróbálod magad a kinézett szakmai területen.

Fehér cipős ember útelágazást jelző KRESZ jelzésen sétál

Mivel érdemes foglalkozni a gap year alatt?

Ha hosszú távú elfoglaltságot keresel, akkor érdemes Európai Szolidaritási Testület (ESC) önkéntességbe vágnod külföldön. Az ESC-vel több mint 50 országban önkénteskedhetsz olyan szervezeteknél, akik valamilyen társadalmi ügyért tesznek. Ez több területen is fejlődési lehetőséget jelent. Egyrészt, megismerhetsz egy új országot és beleláthatsz annak a társadalmi helyzetébe, kihívásaiba is, ezzel növelve az empátiádat, társadalmi érzékenységedet. Másrészt, választhatsz olyan önkéntes projektet, amelynek a tevékenysége szakmailag is beleillik az életedbe: ahhoz a területhez tartozik, amelyiken fejlődni szeretnél, vagy amelyik irányba elindulnál. Így kipróbálhatod magad élesben, és megnézheted, valóban hozzád illik-e, ráadásul olyan tapasztalatokkal térhetsz haza, amiket a munkaerőpiacon is értékelni fognak. Harmadrészt, egy év alatt megtanulhatsz (jobban) angolul vagy akár egy teljesen új nyelven!

Ha kifejezetten szakmai gyakorlatra vágysz, akkor érdemes körbenézned az Opportunity Finderen található lehetőségek között, ahol olyan helyek felhívásait is megtalálod, mint az Európai Parlament, a NATO, az UNICEF vagy épp az ESN.

Ugyanakkor az is lehet, hogy a gap yeart inkább Magyarországon élve szeretnéd eltölteni. Ebben az esetben is érdemes kinézni néhány rövidebb külföldi lehetőséget: Erasmus+ ifjúsági cseréket vagy épp ESC csoportos önkéntességeket. Ifjúsági cserék közben valamilyen konkrét témáról tudhatsz meg többet nemformális tanulási módszerek révén, míg csoportos önkéntesség esetén valamilyen társadalmi ügyért teszel, például gyerekeknek szervezel tábort. Mindkettő hasznos és élménydús időtöltés, amely során még az angol nyelvtudásod is fejlődik, mivel nemzetközi csapatban leszel.

Hogyan tervezd meg a következő hónapokat?

Ha szeretnél élni a tudatos gap year lehetőségével, akkor érdemes néhány kérdést feltenned magadnak.

  • Milyen élethelyzetben vagy most? Miért akarsz szünetet tartani?
  • Mi a fő célod? Élménykeresés, szakmai fejlődés vagy valami más?
  • Miben szeretnél fejlődni?
  • Mit szeretnél kipróbálni vagy megismerni?
  • Hogyan képzeled el magad a gap year után? Miben változtál? Milyen az ideális gap year utáni éned?
  • Hogyan kapcsolódik a hosszú távú terveidhez a gap year?
  • Hol szeretnéd eltölteni ezt az időszakot?
  • Hány hónapot szeretnél rászánni?

Ha ezeket a kérdéseket letisztázod, akkor valóban tudatosan vághatsz bele a gap year kialakításába!