Ifjúsági projektben vettél részt? Így tedd láthatóvá a fejlődésed!

Hallottál már a Youthpass-ról, de nem igazán tudod, mi az? Esetleg csak a részvételi igazolást kaptad meg belőle, és szeretnéd megtudni, mennyi mindenre lehet még használni?

Egy csapat fiatal Youthpass tanúsítvánnyal szelfizik
Ifjúsági projektben vettél részt? Így tedd láthatóvá a fejlődésed!

A Youthpass az Erasmus+ ifjúsági lehetőségeihez és az Európai Szolidaritási Testülethez kapcsolódik. Az a fő célja, hogy elismertesse és láthatóvá tegye a nemformális tanulást, és az annak révén szerzett tudást is tapasztalatokat. A Youthpass tanúsítványként összefoglalja, miben fejlődtél egy-egy projekt során, ugyanakkor eszközként arra is lehetőséget ad, hogy te magad reflektálj a tanulási-fejlődési utadra.

Tipp! A nemformális tanulásról, annak előnyeiről és hátrányairól a Nemformális tanulási lehetőség: az Erasmus+ ifjúsági csere cikkből tudhatsz meg többet.

Egy-egy ifjúsági csere, önkéntesség vagy szolidaritási projekt során sok tudást és tapasztalatot szerzel. Ez a folyamat a nemformális tanulás jellegzetességei miatt azonban sokkal kevésbé feltűnő, mint az iskolapadban vagy egyetemen szerzett tudás. Ilyenkor gyakran nem csak vagy nem elsősorban a tárgyi tudásod bővül, hanem a soft skilldjeid, készségeid fejlődnek. Ennek a fejlődésnek a tudatosítására és a tanulási eredmények azonosítására és dokumentálására nyújt lehetőséget a Youthpass.

A Youthpass 3 részből áll:

 • az első szakasz tartalmazza az adott ifjúsági projekt alapvető adatait (hol, min, mikor, melyik szervezetnél vettél részt) – ez a szervezők az aláírásukkal hitelesítik;
 • a második szakasz lehetőséget nyújt neked arra, hogy önreflektív módon végiggondold, miben fejlődtél a projekt során. Ezt a nyolc kulcskompetencia mentén teheted meg, és a szervezet vagy az önkéntes mentorod is segítséget nyújthat a kitöltésében;
 • a harmadik, opcionális szakaszban pedig (általában összetettebb, hosszabb projektek esetén) a kezdeményezés tevékenységeit részletezi a szervező.

Az élethosszig való tanulás nyolc kulcskompetenciája

 1. írás-olvasási készségek,
 2. többnyelvűség,
 3. matematikai, valamint a természettudományokkal, a technológiával és a műszaki tudományokkal kapcsolatos készségek,
 4. digitális és technológiai jártasság,
 5. interperszonális készségek, és új kompetenciák elsajátításának képessége,
 6. az aktív polgári szerepvállaláshoz szükséges készségek,
 7. vállalkozói készség,
 8. kulturális tudatosság és kifejezőkészség.

A Youthpass kitöltése során kiválaszthatod azokat a kompetenciákat, amikre reflektálni szeretnél, amik fejlődtek a projekt során, és a rendszer csakis ezeket az adatokat emeli majd be a tanúsítványodba.


Csoportkép Youthpass tanúsítvánnyal

Mire jó a Youthpass?

 • Ahogy említettük, önreflexióra ad lehetőséget. Vezetett kérdések és témakörök mentén, akár külsős segítséggel gondolhatod végig, hogy mikben fejlődtél.
 • Gyakorlatot szerzel a segítségével abban, hogy hogyan nézz rá a saját fejlődési utadra, ami a későbbiekben, és nem csak ifjúsági projektekhez kapcsolódóan is hasznos készség lesz.
 • Hasznos állásra vagy gyakornokságra való jelentkezéskor is. Egy felmérés szerint a tanúsítványt állásra, gyakornoki vagy tanulmányi lehetőségre jelentkezéskor használók 67%-a vélte úgy, hogy a Youthpass hasznos volt a felvételi folyamatban.

Fotók: Vidéken Jó! Alapítvány