Top 5 dolog, ami egy külföldi úthoz elengedhetetlen

Egy-egy utazás tervezésekor a csomagunk összeállítása bizony sok fejtörést tud okozni. Most összeszedtük azt az öt dolgot, amit semmi esetre sem szabad otthon hagynod.

Discover EU Tippek utazáshoz Top 5 dolog bélyegképe
Top 5 dolog, ami egy külföldi úthoz elengedhetetlen

1. A legfontosabbak mindenképpen az irataid.
Még az utazás előtt ellenőrizd, hogy minden iratod megvan-e és érvényesek is, illetve, hogy rendelkezel az ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyával. Irataidat a határátlépéskor a hatóságok ellenőrizhetik, illetve bizonyos helyzetekben azok felmutatásával igazolni is tudod magadat.

2. Biztosan te is tudod, hogy folyadék nélkül az emberi szervezet csak rövid ideig képes életben maradni. Éppen emiatt fontos, hogy egy kulacs mindig nálad legyen, így, ha úgy adódik, akár azt ingyenesen után is töltheted. Arról érdemes előzetesen tájékozódnod, hogy az útvonalad egyes megállóin van-e lehetőség ingyenes utántöltésre, és ha igen, akkor pontosan hol. Emellett egy tartós kulacs használatával a környezetet is óvod, hiszen nem szükséges eldobható palackozott vizet vásárolnod.

3. Az időjárás az utazás egyik legkiszámíthatatlanabb tényezője. 
Ha nyáron utazol, akkor valószínűleg az esőzés húzhatja leginkább keresztbe a terveidet. Ezért a vízhatlan cipő mellett egy esőkabátot is érdemes magaddal vinned, lehetőleg olyat, amit akár a táskádra is rá tudsz húzni. (Ha nincs ilyened, akkor a táskádra akár külön is szerezhetsz esővédő zsákot.) A lényeg, hogy elkerüld azt, hogy a szálláson egy hajszárító segítségével kelljen a víztől tocsogó holmijaidat egyesével szárítgatnod. De ha minden erőfeszítéseid ellenére ez így is alakul, akkor garantáltan egy vicces sztorival térhetsz haza!

4. Az esőkabátod már a táskádban, így ideje, hogy az extrém napos időszakokra is gondolj! 
Bár a nyári időszak az önfeledt jókedv és a laza viseletek időszaka, ilyenkor a nap sugarai sajnos nem csak D-vitaminnal töltenek fel, hanem maradandó károkat is okozhatnak bőrünk felületén. Ezért fontos, hogy mindig legyen nálad naptej, amivel bőröd egészségéről és biztonságáról gondoskodhatsz.

5. Ma már szinte elképzelni is nehéz, hogy milyen lehetett régebben okostelefon nélkül utazni! 
Az Interrail vonatjegyedet mobilapplikációban kapod meg, a különböző térkép alkalmazások elnavigálnak szinte bárhová, és pár kattintással könnyedén megtudhatod, hogy hol fogyaszthatod a legfinomabb kávét vagy a limonádét a nyári hőségben. Jól jöhet a telefon akkor is, ha a sötétben zseblámpára lenne szükséged, vagy ébresztőórára, hogy elérd a következő vonatodat. Sőt akkor is hasznodra lehet, ha nyelvi akadályokba ütközöl a helyi fagylaltárusnál. Baj esetén pedig egy gyors tárcsázással szinte azonnal tudsz segítséget kérni. Így telefonod, töltőd és powerbanked utazási csomagod alapfelszerelése kell, hogy legyen!

Érdekelnek további tippjeink? Akkor tekintsd át a kifejezetten DiscoverEU utazóknak készült online segédanyagunkat is.


A DiscoverEU egy olyan 18 éves fiataloknak szóló lehetőség, amellyel Európa vasúthálózatán utazva felfedezhetik a kontinens országait. Ha te is kipróbálnád, akkor tájékozódj a jelentkezési feltételekről weboldalunkon.

Fiatalokkal foglalkozó szervezetek és intézmények munkatársai pedig itt tájékozódhatnak a nekik szóló pályázati lehetőségről!