2,57 hét Európában, avagy egy felejthetetlen nyár felejthetetlen élményei

Ismerd meg Szabolcs történetét, aki eljutott Barcelonaba, a Camp Nou Stadionba is még 2019 augusztusában.

DEU beszámoló Szabolcs története borító
2,57 hét Európában, avagy egy felejthetetlen nyár felejthetetlen élményei

Szabolcs, aki nagy futballrajongóként a DiscoverEU-val jutott el az FC Barcelona csapat szentélyébe, a Camp Nou Stadionba még 2019 augusztusában. A nagyjából két és fél hetes útja azonban sok más kalandot is tartogatott, amikből egy rövid ízelítőt az interjúból te is szerezhetsz.

DEU beszámoló Szabolcs története stadion

Mi motivált arra, hogy jelentkezz a DiscoverEU-ra?

Az érettségi évében jártam, amikor anyukám felhívta a figyelmemet arra, hogy van egy ilyen lehetőség a 18 éves fiataloknak. Az érettségi rengeteg stresszel járt, szerettem volna az azt követő nyáron picit távol lenni a megszokott mindennapoktól. Korábban nem sok alkalommal jártam külföldön: úgy éreztem, hogy megérett bennem a vágy az utazásra és a felfedezésre.
Emlékszel-e, hogy hol voltál, mit csináltál, amikor jött az értesítés, hogy megnyerted a vonatjegyet?

2018 őszén jelentkeztem, az Európai Ifjúsági Portálon kitöltöttem mindent, ami szükséges, de bevallom, hogy nagy reményeket nem fűztem ahhoz, hogy valóban utazhatok majd. Ez olyannyira így volt, hogy történetesen el is feledkeztem a dologról. 2019 elején jött egy e-mail, amiben az állt, hogy várólistára kerültem, majd egészen áprilisig nem történt semmi.

Ekkor már meglehetősen közel volt az érettségi, így a családommal elutaztunk egy hosszú hétvégére, hogy rápihenhessek az előttem álló megmérettetésre. Éppen egy erdőben túráztunk, amikor megjött az értesítés, hogy kiválasztottak. Nagyon megörültem, és kissé le is maradtam a többiektől, hogy jó alaposan átolvassam az üzenetet. Még aznap, az öröm mámorában írtam a Düsseldorfban élő ismerősömnek, hogy mit szólna, ha hamarosan meglátogatnám. Ez az erdei túra kétségkívül egy hatalmas élményként maradt meg nekem.
Hogyan készültél fel az utazásra?

Először is meg kellett terveznem az útvonalamat. Barcelonát mindenképpen fel akartam keresni, Szlovéniában és Düsseldorfban pedig ismerősök vártak, így ezek adottak voltak. A többi megállót pedig azért iktattam be, hogy ne kelljen egész napokat a vonaton töltenem, és ezzel együtt több helyre is eljussak.

Természetesen szükséges volt lefoglalnom a szálláshelyeket is. Számomra fontos szempont volt, hogy olyan helyeket találjak, ahol tudok egyedül aludni. 18 évesen még túlságosan merésznek tűnt, hogy egy hostelben szálljak meg, ma már lehet, hogy kipróbálnám.

Végül pedig a helyjegyekre is gondolnom kellett, hiszen a kapott Interrail vonatjegy ezeket nem tartalmazta. Szerencsére online meg tudtam vásárolni őket, így az utazás előtt egy hónappal már minden jegyem megvolt. Visszagondolva kellően felkészült voltam. Viszont, ha őszinte akarok lenni, egyszer szívesen kipróbálnám, hogy milyen csak felszállni egy vonatra, és út közben, spontán alakítani az útvonalat.
Egyedül vagy csoportosan utaztál?

2019. augusztus 12 és 30. között egyedül vágtam neki az útnak, és ezt nem is bántam meg. A DiscoverEU előtt nem utaztam csapatban, azóta viszont már igen – így ma már ismerem mind a kettő előnyét és hátrányát is. Nehézség a csoportos út során, hogy amikor másokkal együtt utazol, akkor valamennyire függsz is tőlük, ami alkalomadtán nagy teher tud lenni. Ez, amikor egyedül vagy nincs így, viszont akkor teljesen magadra vagy utalva, ami tartogat némi kihívást. Utóbbi kapcsán, sokan tartanak attól, hogy unatkozni fognak: több, mint tíz órát töltöttem vonaton, amely során végig nézelődtem, teljesen lenyűgözött a látvány. 

Discover EU_Szabolcs_Paris

Melyik országokban, városokban jártál?

A DiscoverEU utam során egészen messzire eljutottam: jártam Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban, de Olaszországban és Szlovéniában is. Utamat az utóbbiban kezdtem meg, hiszen bátyám ott lakik. Ő vállalta, hogy körbe kalauzol a különböző szebbnél szebb helyeken. A nála töltött egy hét során felkerestük együtt a szlovén tengerpartot, de meglátogattuk Ljubljanát és Bledet is.

A következő úticélom Barcelona volt, ám az vonattal rendkívül távol esett volna. Így egy estét először inkább Milánóban töltöttem, ahol a városban sétálgatva megtekintettem a leghíresebb látványosságokat. Szállást itt egy kapszulahotelbe foglaltam, ami nagyon hangulatos volt – tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom.

Nagy futballrajongóként ezután meg sem álltam Barcelonáig, ahol három estét töltöttem el, amit az útitervem alapján, ismét egy híres fociváros követett: Düsseldorf. Az átszállás miatt Párizst is érintenem kellett, és ha már így alakult, úgy döntöttem, hogy egy délutánnal egybekötött estét ott is eltöltök, és felfedezem a várost.

Düsseldorfban az ismerősöm fogadott, akinél négy napot voltam. Innen közösen utaztunk tovább Amszterdamba, majd Prágába vezetett az utam, ahonnan végül hazautaztam.
Mi volt a legnagyobb élmény az út során?

Nehezen tudnék egy élményt kiemelni, mindegyik más okból volt különleges. Már az út elején, Szlovéniában is sok fantasztikus helyre eljutottam, Ljubljanában a város lenyűgözött, a bledi tó pedig leírhatatlanul szép. Milánóban két másik DiscoverEU utazóval terveztem találkozni, ám a mobilomon a térkép nem a jó helyre vezetett, így sajnos egyedül kellett megnéznem a dómot, a környező utcákat és a milánói Scalát, amik szerintem egyedülállók a kontinensen.

Bár Milánóban is láttam stadiont, az utazás leginkább várt pontja a barcelonai aréna meglátogatása volt. Szinte az egész napot a stadionban töltöttem, ahol vezetett sétán fedezhettem fel az épület minden zegzugát – hihetetlen élmény volt!

Másnap egy magyar és egy ciprusi utazóval múzeumot látogattunk, megnéztük a Sagrada Familiát, jártunk a tengerparton, és láttuk a Gaudi által tervezett épületegyüttest, a Casa Batllót.

Párizsban, bár nem volt sok időm, semmiképpen sem akartam kihagyni az Eiffel-tornyot, a Notre Dame-ot és a Louvre-t sem.

Discover EU_Szabolcs_Amsterdam

Amszterdam esetében nehezen emelnék ki bármit, az egész város önmagában egy látványosság: a csatornák, az épületek és az utcák mind-mind ámulatba ejtik az oda látogatókat. 

Nagy meglepetésemre, Prágában pedig egyik hobbimnak, a geocachingnek hódolhattam: a városi játék végigvezetett a méltán híres Károly-hídon, felvitt a várba, és még a prágai Orloj-hoz, vagyis a főtéren álló, impozáns csillagászati órához is eljuttatott.


Mit tanultál az út során? Volt valami, ami új élménynek számított?

Korábban nem igazán voltam magamra utalva: soha nem utaztam egyedül, sőt még kollégista sem voltam. Így az út ilyen szempontból tartogatott kihívásokat, de ezek segítettek abban, hogy önállóbbá váljak – amiről valójában a felnőtt élet is szól.Ha még egyszer adódna lehetőséged a DiscoverEU-val utazni, mit csinálnál másképpen?

Mindenképpen kevesebb holmit vinnék magammal. Személy szerint egy 20 kg súlyú bőrönddel vágtam neki az útnak.   

Discover EU_Szabolcs_Prague

Ez akkor jelentett igazán problémát, amikor a Milánóból Barcelonába tartó úton kellett átszállnom, és a vonatom késett, így csak perceim voltak elérni a csatlakozást. Egy ekkora bőrönddel – még hogyha gurul is – nem egy kellemes élmény szaladni egyik perontól a másikhoz.

Éppen ezért én azt javaslom, hogy egy ilyen útra valóban csak a legszükségesebbeket pakoljuk be, és 4-5 napnyi váltóruhán túl többel ne terheljük a csomagunkat. Inkább járjunk utána, hogy hol lesz lehetőségünk a ruhánkat kimosni. Biztos vagyok abban, hogy a legkisebb településen is találunk majd legalább egy olyan helyet, ahol van mosási lehetőség. Arról nem is szólva, hogy a szuveníreknek is kell helyet hagyni!

Amit még másképpen csinálnék az az étkezés. Az út során próbáltam a költségeket minimalizálni, így sajnos a helyi gasztronómiát csak ritkán fedeztem fel. Ezt utólag nagyon bánom, hiszen, ha már ott voltam, a különlegességeket igazán megkóstolhattam volna – mai fejjel még akár a francia csigát is bevállalnám.

És van még egy dolog! Nem csináltam sok képet magamról; a tájról, az épületekről igen, viszont saját magamról alig. Amikor hazaértem, szüleim csalódottan panaszkodtak, hogy miért nem tudok olyan képet mutatni, amin az Eiffel-toronnyal vagyok. És igazuk volt: voltam Párizsban, de ezt képekkel csak nehezen tudom bizonyítani.


Kiknek és miért ajánlanád a DiscoverEU lehetőséget?

Valójában mindenkinek ajánlanám, ugyanis kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretne utazni. Fiatalként pedig különösen nagy élmény kiszakadni a hétköznapokból, még ha csak egy szomszédos országba látogatunk is el. Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy van az ismeretségi körömben olyan, aki bár elnyerte a DiscoverEU vonatjegyet, nem élt a lehetőséggel; azóta látom rajta, hogy megbánta ezt a döntését.

A DiscoverEU-nak nagy előnye, hogy kapcsolatokat teremt. Ez nagyon jól jöhet a jövőben is, ha valaki később külföldön tanulna, vállalna munkát, vagy csak ismét utazna. A Facebook csoportok ebben különösen nagy segítséget jelentenek. Ismerek egy olyan párt, akik egy utazás során ismerkedtek meg, és azóta is együtt vannak – szóval könnyen lehet, hogy valaki a szerelmét találja meg egy ilyen kaland során!
Neked is van egy DiscoverEU történeted, amit szívesen megosztanál másokkal? 
Akkor küldd el azt az Eurodesk Magyarország részére, és hamarosan a te sztoridat is megjelenítjük itt és más oldalainkon!

<< Elmesélem a történetem >>

Történetedet az eurodesk.hu és a discovereu.hu oldalakon egyaránt közöljük.