7 érv, amiért jobban megéri vonatra szállni

Bár a fapados járatok számának gyarapodásával az elmúlt években megnőtt a repülőutak száma, vonattal utazni mégis menőbb, mint valaha, és emellett számos előnnyel is jár.

Discover EU Tippek utazáshoz 7 érv bélyegképe amin egy mosolygó fiú hajol ki a vonatablakból
7 érv, amiért jobban megéri vonatra szállni

Lássuk miért!

1.) Kényelem

A repülővel vagy bármilyen más közlekedési eszközzel szemben a vonatok tágasabbak és ezáltal kényelmesebbek is. Sőt még különböző biztonsági ellenőrzéseken sem kell keresztülmenned.

2.) Csomagok

A csomagok miatt sem kell, hogy fájjon a fejed. A vonatos utazás talán legnagyobb előnye, hogy nincsen megkötés a bőröndöd súlyára vonatkozólag, csupán a teherbírásodat és a csomagod kapacitását kell számításba venned.

3.) Bevált termékek

Vannak dolgok, amikről nehezen mondunk le. Ilyen lehet a kedvenc nasid vagy éppen a bevált samponod. A jó hír az, hogy ezek egyikét sem kell otthon hagynod, a csomagodban bátran magaddal viheted. Így biztosan nem kell aggódnod afelől, hogy ezeket megtalálod-e az úticélod üzleteiben.

4.) Izgalmas tájak

Szinte egy érintésre lehetsz Európa sokszínű vidékeitől. A vonatok nagy ablakai csodás panorámakilátást nyújtanak a városokra és a természeti tájakra, amiken éppen keresztülhaladsz. Így már a vonatülésben ülve, az ablakon keresztül megkezdheted a felfedezést.

5.) Szinte bárhova eljuthatsz

Európa a vasúti közlekedésben a kontinensek közül az élen jár. Ha megtekinted az Interrail vasúthálózat térképét, akkor te magad is láthatod, hogy hazánkból elindulva (kis túlzással) a földrészünk bármelyik településére eljuthatsz.

6.) Járatkésés egy kis csavarral

Bár vonattal az utazás tovább tart annál, mintha repülővel tennéd meg ugyanazt a távot, az idődet mégis hatékonyabban használhatod ki sínen haladva. Ugyanis a vasútállomások rendszerint a nagyvárosok centrumában találhatók; így, ha a járat akár több órát is késik, vagy sok időd van átszállni, akkor gyakorlatilag plusz időt nyersz arra, hogy még jobban megismerd azt a települést, ahol éppen tartasz.

7.) Környezetvédelem

Napjainkban a vonatos utazás jár a legkisebb környezeti terheléssel a tömegközlekedési módok közül. Többek között a DiscoverEU alkalmazásban nyomon követheted, hogy mennyi CO2 kibocsátást spórolsz meg a környezetnek azzal, ha a repülő helyett a vonatot választod.


A zöldülés és a fenntarthatóság az Európai Unió és így az Erasmus+ program egyik kiemelt célkitűzése, a DiscoverEU utazás során pedig te magad közelebbről megismerheted ezt a témát. Ebben segítségedre lesznek a DiscoverEU zöld és új Bauhaus útvonalai.


A DiscoverEU egy olyan 18 éves fiataloknak szóló lehetőség, amellyel Európa vasúthálózatán utazva felfedezhetik a kontinens országait. Ha te is kipróbálnád, akkor tájékozódj a jelentkezési feltételekről weboldalunkon.

Fiatalokkal foglalkozó szervezetek és intézmények munkatársai pedig itt tájékozódhatnak a nekik szóló pályázati lehetőségről!