Agrárszakképzésben tanuló diákok sikere a SIA Paris versenyen
A SIA Paris, a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, amellyel párhuzamosan minden évben, 2022-ben is megrendezésre került két nemzetközi szakmai verseny is.
A szarvasmarha küllemi bírálaton a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói, míg a fiatal borászok versenyén (elméleti tudás és borbírálat) a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai képviselték Magyarországot kísérőikkel.
A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum két csapata meghívást kapott Corinne Samouilla (FR) minisztériumi kapcsolattartótól, így utazhattak ki a tanulók és két oktatójuk a megmérettetésre. A szarvasmarha küllemi bírálaton nem először vettek részt a Vácimezős diákok, 2020-ban is szép eredményeket értek el. A mostani versenyen 35 diák mérte össze tudását, közülük Hlugyik Viktória 2. helyezést, Pálocska Csenge pedig 10. helyezést ért el. A fiatal borászok versenyén a 22 induló közül Marsi Márton 11., míg Kaiser Anna 12. helyezett lett.
Fiatal borászok versenye
Az első versenynapon a nemzetközi szekcióban indult csapatoknak a szervezők egy angol nyelvű borbemutatót tartottak. A rendezvény lebonyolításában közreműködők törekedtek arra, hogy a külföldi fiatalok áttekintő képet kaphassanak az ország borairól, így nemcsak a kóstolt borokat jellemezték, hanem a fajtákkal kapcsolatban egyéb hasznos információkat is megosztottak (hol terem még Franciaországban, a termőhelytől vagy az érleltség függően hogyan változnak az érzékszervi tulajdonságai). Mivel a verseny része volt az is, hogy az éghajlatot is felismerjék a fiatalok, így óceáni, kontinentális és mediterrán borokat is bemutattak.
A második versenynap első részében a versenyzők öt bort kaptak, amelyekről meg kellett állapítani, hogy a kiadott lapon szereplő fajták közül melyik van a pohárban, mi az évjárata, milyen árfekvésű, milyen éghajlatról származik és melyik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ezt követte 4 bor érzékszervi bírálata, amit nemcsak a versenyzők végeztek el, hanem a 7 fős bizottság is. Ennek eredményéhez viszonyították a diákok által kapott eredményeket. A magyar diákok a 22 fős mezőnyben helyt álltak, a 10. és a 11. helyezést vívták ki maguknak.
Szarvasmarha küllemi bírálat
Az első nap a kiállítás bejárásával, valamint a kiállított állatok megtekintésével telt. A diákok átbeszélték kísérőikkel a bírálati szempontokat, valamint értékelték a felvonultatott állományt. Ebbe a munkába a felkészítő bíró kollégák is bekapcsolódtak. A versenyen egy hús-, és egy tejelő hasznosítású fajta két-két példányát kellett megítélni küllem alapján. Délután öt órakor bemutató bírálatra került sor, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a francia bírálati szempontok gyakorlati megvalósításáról.
A második napon a kitűzött időpontban megtörtént a magyar csapat regisztrációja, majd elkezdődött a verseny. A verseny helyszínéül az „A” pavilon bemutató „ringje” szolgált. Bevezették fajtánként a négy állatot, a versenyzőknek pedig egy óra állt rendelkezésre a bírálat elvégzésére.
Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait. A látogatásból nem maradhatott ki az Eiffel torony, a Louvre, a Montmartre és természetesen a város sok más nevezetessége sem. Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a tanulók, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával.
A magyar tanulók által elért pontos eredmények, 2022.
Szarvasmarha küllemi bírálat (35 versenyző):
- Hlugyik Viktória: 2. helyezett
- Pálocska Csenge: 10. helyezett
- Felkészítést vezető kolléga: Rostás Balázs
Fiatal borászok versenye (22 versenyző):
- Marsi Márton: 11. helyezett
- Kaiser Anna: 12. helyezett
- Felkészítést vezető kolléga: Török Zita
A borász versenyen résztvevő diákok felkészítésében nagy szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:
- A Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola oktatói: Török Zita, Takács Edina és Kovács Zsuzsa
- Nyakas Pincészet (Nyúlné dr. Pühra Beáta) - borfelajánlás
- Borkultúra Kft. (Zilai Zoltán) - borfelajánlás
- Laurel Étterem - borfelajánlás
- Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tangazdasága - borbírálat és borbemutatás
- Tüű Péter sommelier - borbírálat és francia fajtaborok bemutatása
A szarvasmarha küllemi bírálatra való felkészítésében szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:
- A Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója, Rostás Balázs
- Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete: Sebők Tamás és Berkó József
- Limousin és Blonde`Aqutain Tenyésztők Egyesülete: Szűcs Márton
A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2021-1-HU01-KA121-VET-000007347), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.