Társadalmi befogadás az Erasmus+ projektek tükrében

TKA Disszeminációs füzetek 54.

Az Erasmus+ program az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a nemzetközi projektekben való részvétel lehetőségét a legszélesebb körben biztosítsa.

A hátrányos helyzetű emberek – legyenek akár tanulási nehézségekkel küzdő vagy fogyatékossággal élő fiatalok, tartós szegénységben élő vagy társadalmi akadályokkal küzdő személyek – bekapcsolódása által közelebb kerülhetünk egy méltányos és befogadó Európa megteremtéséhez, és ebben az Erasmus+ programnak is jelentős szerepe van.

Az oktatási, képzési és ifjúsági területen megvalósított projektek résztvevői toleránsabbá és nyitottabbá válnak, valamint a nemzetközi kitekintés hatására megerősödik az európai identitásuk. Ezek a projektek hozzájárulnak a közös európai értékek népszerűsítéséhez, az emberek és kultúrák sokféleségének elfogadásához, valamint a társadalmi egyenlőség megteremtéséhez. Mindemelett nem elhanyagolható, hogy életre szóló, felejthetetlen élményeket biztosítanak azok számára is, akik más körülmények között nem szerezhetnének hasonló tapasztalatokat.

És hogy mit tanulhatnak például a diákok egy kerekesszékes portugál vállalkozótól? Hogyan segítheti a munkaerőpiaci érvényesülést egy csónak felújítása? Miképp járulhat hozzá egy társasjáték a deviáns fiatalok boldogulásához? Mindez kiderül a következő oldalakon található inspiráló történetekből, amelyek jól mutatják, hogy az „Egyesülve a sokféleségben” uniós jelmondat nem pusztán üres frázis, ha az Erasmus+ programról van szó.

 

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×