Hogyan keress ifjúsági cserét?

Szeretnél Erasmus+ ificserén részt venni, de nem tudod, hogyan találd meg a megfelelő lehetőséget?

Fotó a Kalamáris Egyesület ifjúsági cseréjéről
Hogyan keress ifjúsági cserét?

Arról már írtunk, hogy mikre jó odafigyelni, amikor kiválasztod, hogy melyik ifjúsági cserén vegyél részt. Mostani cikkünkből azt tudhatod meg, hogy hogyan érdemes lehetőségeket keresni!

Tudtad? Erasmus+ ifjúsági cseréken 13-30 éves fiatalok vehetnek részt, összesen 16-60 fő. Maguk a cserék 5-21 napig tartanak, és olyan szuper témák mentén valósulnak meg, mint zene, filmkészítés, street art, környezetvédelem, tánc és még sok más egyéb. Ráadásul a részvételed az Európai Unió támogatja!

Lépj be különböző Facebook csoportokba!

Bár nincs olyan központi európai uniós adatbázis, amiben egy helyen megtalálhatod az összes aktuális ifjúsági cserét, vannak olyan gyűjtőhelyek, ahol több szervezet is megjelenteti a felhívásait. Érdemes először különböző Facebook csoportokhoz csatlakoznod, és megnézni, ott milyen felhívások jelentek meg (pl.: Youth Projects Hungary).

Tipp! Nem látsz olyan aktuális felhívást, ami vonzó lenne? Pörgess vissza a régebbi posztokhoz, és nézd meg, ki osztott meg olyan Erasmus+ ifjúsági csere lehetőséget, ami megtetszett. Felveheted az adott szervezettel vagy személlyel a kapcsolatot, és megkérdezheted, hogy mikor lesz legközelebb hasonló projekt.

Kövess magyar ifjúsági szervezeteket!

Vannak olyan ifjúsági szervezetek, akik rendszeresen, évente többször is szerveznek ifjúsági cseréket, őket érdemes bekövetni ahhoz, hogy ne maradj le a lehetőségeikről. Ilyen például a Youth Bridges Budapest (a lehetőségeket a honlapjukon is megtalálod), az Egyesek Ifjúsági Egyesület vagy az Európa Ifjúsága Egyesület.

Tipp! Az ifjúsági szervezetek mindig örülnek az érdeklődő fiataloknak. Nem csak akkor kapcsolódhatsz be a munkásságukba, ha Erasmus+ ifjúsági cserén veszel részt, hanem gyakran akár a hétköznapi kezdeményezéseinkben is részt vehetsz.

Keresd fel az Eurodesk hálózatot!

Az Eurodesk Magyarország ifjúsági információszolgáltató hálózat egyik fő feladata az, hogy fiataloknak hiteles tájékoztatást nyújtson nemzetközi, mobilitási lehetőségekről. A hálózat ifjúsági szervezetekből, ifjúsági központokból áll, és minden régióban megtalálható.

Tipp! Az Eurodesk kapcsolati listájában könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebbe eső szervezetet!

Hozd létre a saját Erasmus+ ifjúsági cserédet!

Arra is lehetőséged van, hogy a saját ötletedet megvalósítva ificserét szervezz egy szervezettel, ifjúságsegítővel vagy éppen más fiatalokkal. Mivel ez azzal jár, hogy pályázatot nyújtasz be az Európai Unióhoz, sokkal komplexebb, több munkával járó és hosszabb folyamat, mintha egy már eleve megszervezett ifjúsági cserére jelentkeznél résztvevőnek. Ugyanakkor ennek is megvannak az előnyei: így tényleg a saját ötleteden alapul a kezdeményezés, ráadásul projektmegvalósítói tapasztalatokat is szerezhetsz!

Tipp! Ha érdekelnek a részletek, keresd fel a projektmegvalósítóknak szóló Erasmus+ ifjúsági oldalunkat!