Erasmus+ ifjúság fiataloknak!

Tudtad, hogy az Erasmus nem csak hallgatói ösztöndíjat jelent? Akár ifjúsági projektekben is részt vehetsz!

Az ifjúsági projektek nem kapcsolódnak a formális oktatáshoz, nem kell iskolába vagy egyetemre járnod, hogy részt vehess rajtuk. Sőt, kifejezetten az a céljuk, hogy a hagyományos oktatáson kívüli, úgynevezett nemformális módszerekkel dolgozzanak – itt nem kell az iskolapadban ülnöd ahhoz, hogy fejlődj, tudást szerezz!

Miért éri meg Erasmus+ ifjúsági projektekben részt venni? Mert…

 • nemzetközi tapasztalatot szerezhetsz az iskolapadon kívül;
 • fejlesztheted nyelvtudásod;
 • megismerhetsz más kultúrákat;
 • teret adhatsz véleményednek a legkülönfélébb témakörökben;
 • világot láthatsz, és megtudhatod, hogyan élnek kortársaid külföldön;
 • olyan gyakorlatra tehetsz szert, amit a jövőben hasznosíthatsz!

Lássuk, milyen lehetőségeid vannak!

Ifjúsági csere

Nem tudod, mit csinálj nyáron vagy a szünetben? Szeretnél külföldi fiatalokkal találkozni, közösen gondolkozni, új kultúrákat megismerni?

Akkor neked találták ki az ifjúsági cseréket!

Ificsere résztvevőként lehetőséged van készségeid fejlesztésére egy téged érdeklő kérdésben, multikulturális csapatban. Ificserén 16-60 fő vesz részt, a 13-30 éves fiatalok különböző országokból érkeznek. Maguk a cserék 5-21 napig tartanak, és olyan szuper témák mentén valósulnak meg, mint zene, filmkészítés, street art, környezetvédelem, tánc és még sok más egyéb.

kerekesszekes_fiu_dobol

Az ifjúsági cserék alatt:

 • interkulturális élményeket szerezhetsz, felfedezve, hogy milyen különbségek és hasonlóságok vannak az európai országok között;
 • egy adott témát járhatsz körbe, miközben fejlődnek a készségeid, bővül a tudásod;
 • társadalmilag tudatosabbá válhatsz, hiszen az ifjúsági cserék olyan témákat dolgoznak fel, amelyek szociálisan fontosak.

Ha Erasmus+ ifjúsági cserén veszel részt, az Európai Unió támogatja az utazásod, a helyszíni ellátásod (szállás és étkezés), és természetesen a programokat, workshopokat, amikre becsatlakozol.

Az aktuális ificsere lehetőségekről érdeklődj a lakóhelyeden működő civil szervezeteknél vagy egy Eurodesk partnernél!
Tipp! Érdemes körbe nézni különböző Facebook csoportokban is (pl.: Youth Projects Hungary).

Ifjúsági részvételi tevékenységek

Hallasd a hangod, legyél hatással a rólad szóló döntésekre! Ifjúsági részvételi tevékenységek révén a téged érintő ügyekről szóló konzultációkra és műhelyekre csatlakozhatsz be, ahol olyan döntéshozókkal oszthatod meg véleményed, akik hatással vannak az életedre, szakemberektől kezdve politikusokon át egészen az iskolád igazgatójáig.

Az ifjúsági részvételi tevékenységek nemformális módszereken alapulnak. Céljuk, hogy a 13-30 éves európai fiatalok aktív társadalmi részvételét erősítsék. Ha ilyen kezdeményezésekben veszel részt, megtapasztalhatod, hogy milyen másokkal közösen gondolkozni és együttműködni, kulturális és társadalmi kezdeményezésekben részt venni.

Ilyen kezdeményezések révén:

 • erősödhetnek személyes, társadalmi, polgári és digitális kompetenciáid;
 • kapcsolatba léphetsz különböző döntéshozókkal;
 • és részt vehetsz a helyi vagy az európai szintű demokratikus életben.

Fiatalok részt vesznek a döntéshozatalban

Tipp! Ha változást szeretnél elérni, érdeklődj az elérhető projektekről ifjúsági szervezeteknél vagy keresd fel az Eurodesket!

DiscoverEU

fiataloknak_landing_deu

DiscoverEU

Szerezd meg az InterRail vonatjegyek egyikét, és fedezd fel Európát! 18 éves korodban jelentkezhetsz a DiscoverEU felhívására, és körbeutazhatod Európa legszebb tájait és legérdekesebb városait. 

Járd be az általad tervezett utat egyénileg, vagy indulj a kalandra barátaiddal! Tudd meg, mikor lesz a következő jelentkezési kör, és ismerd meg a lehetőség részleteit!

Ugródeszka hírlevél

Nem szeretnél lemaradni azokról a lehetőségekről, amiket az Európai Unió nyújthat neked? Iratkozz fel az Eurodesk Magyarország havi hírlevelére, az Ugródeszkára!

Ugrodeszka_hirlevel_fiataloknak

Ezt is ajánljuk

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×