Alapozd meg a jövőd ERASMUS+ ösztöndíjjal!

Az Erasmus+ program nemcsak ösztöndíjjal támogatja külföldi tapasztalatszerzésed, de egy olyan közösség részévé is válhatsz, ami egész életedben meghatározó lehet.

​Az Erasmus+ program nemcsak ösztöndíjjal támogatja külföldi tapasztalatszerzésed, de egy olyan kiterjedt és évtizedes hagyományokkal bíró közösség részévé is válhatsz, ami egész életedben meghatározó lehet.

Az Európai Unió oktatást támogató programjának köszönhetően az Unió tagországainak egyetemei együttműködéseket alakíthatnak ki más EU-s és EU-n kívüli országok egyetemeivel. Ezeknek köszönhetően Erasmus+ ösztöndíjjal tanulhatsz egy külföldi felsőoktatási intézményben (3–12 hónapig), vagy teljesítheted kötelező szakmai gyakorlatod egy külföldi vállalkozásnál, szervezetnél is (2–12 hónap). Sőt, a két tevékenységet akár kombinálhatod is!

Az Erasmusszal a pályakezdés éveit is megkönnyítheted. A diplomaszerzés utáni egy évben külföldi szakmai gyakorlatot szerezhetsz -  amennyiben, hogy még a végzés előtt, aktív hallgatóként nyújtod be a pályázatot.

A járványhelyzet kihívások elé állította ugyan a nemzetközi ösztöndíjprogramok résztvevőit, ezért 2020-tól átmenetileg lehetőség van részben virtuálisan teljesíthető Erasmus+ mobilitások megvalósításara is. Ha kérdésed van a vegyes mobilitással kapcsolatban, Erasmus+ ösztöndíj megpályázása esetén keresd intézményi Erasmus+ koordinátorodat, illetve tájékozódj a fogadóegyetemed weboldalán.


Ki pályázhat?

Akkor tudsz pályázni, ha egy Erasmus+ programban részt vevő felsőoktatási intézményben tanulsz. Ebben a listában megtalálod ezeket a magyarországi intézményeket és az egyes egyetemek intézményi koordinátorait is. 

Fontos még, hogy:

  • ha tanulmányi mobilitásra szeretnél kiutazni, alapképzéses hallgatóként legalább 2 lezárt félévvel kell rendelkezned;
  • szakmai gyakorlatra már tanulmányaid első évében is utazhatsz;
  • a pályázott szakmai gyakorlat vagy külföldi félév megvalósításakor aktív hallgatói jogviszonyod legyen.

További pályázati feltételeket jelölhet ki az a felsőoktatási intézmény, ahol tanulsz, ezért minden esetben az intézményi koordinátorod által adott információra támaszkodj!


Mennyi ösztöndíj-támogatás jár?  

A pályázatban elnyerhető ösztöndíj a célországtól függően részképzés esetén 470 vagy 520 EUR havonta, szakmai gyakorlatnál 570 vagy 620 EUR az Erasmus+ programországokban.

A szociálisan rászoruló hallgatók a tanulmányi mobilitási ösztöndíjhoz havi 200 EUR, szakmai gyakorlat esetén pedig havi 100 EUR kiegészítő támogatást igényelhetnek.

Erasmus+ partnerországokba (az Európai Unión kívüli országokba) történő tanulmányi mobilitás esetén az ösztöndíj havonta 700 EUR, emellé pedig utazási támogatás is jár.


Hogyan és mikor lehet jelentkezni?  

Erasmus+ ösztöndíjra minden esetben a hazai felsőoktatási intézményedben tudsz jelentkezni.

A pályázat beadásának módjáról, a határidőkről és a csatolandó dokumentumok listájáról, illetve további feltételekről az intézményi Erasmus+ koordinátorodtól kérhetsz felvilágosítást. Ez azért is fontos, mert a feltételek és határidők intézményenként és akár karonként is eltérőek lehetnek!


Mit érdemes még tudni?

OLS – online nyelvi támogatás

Az OLS segítségével mobilitásod megkezdése előtt és annak végén felmérheted nyelvtudásod abból a nyelvből, amelyen külföldön tanultál vagy amit a szakmai gyakorlat során használtál. Az ingyenes nyelvi szintfelmérő számos nyelven elérhető, és lehetőséged az ösztöndíjas időszak alatt online nyelvtanfolyamon is részt venni.

Intézményi Erasmus+ koordinátorok

Az Erasmus+ részképzésről és a szakmai gyakorlatról a Tempus Közalapítvány honlapján is találsz általános információkat. A legfontosabb, konkrét pályázati információkat azonban az Erasmus+ koordinátorodtól tudhatod meg! Az intézményi Erasmus+ koordinátorok elérhetőségét megtalálod honlapunkon.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×