Alapozd meg a jövőd ERASMUS+ ösztöndíjjal!

Az Erasmus+ program nemcsak ösztöndíjjal támogatja külföldi tapasztalatszerzésed, de egy olyan közösség részévé is válhatsz, ami egész életedben meghatározó lehet.

Az Európai Unió oktatást támogató programjának köszönhetően az Unió tagországainak egyetemei együttműködéseket alakíthatnak ki más EU-s és EU-n kívüli országok egyetemeivel. Ezeknek köszönhetően Erasmus+ ösztöndíjjal tanulhatsz egy külföldi felsőoktatási intézményben, vagy teljesíthetsz szakmai gyakorlatod egy külföldi vállalkozásnál, szervezetnél. Sőt, a két tevékenységet akár kombinálhatod is!

Erasmus+ ösztöndíjjal a pályakezdés éveit is megkönnyítheted. A diplomaszerzés utáni egy évben külföldi szakmai gyakorlatot végezhetsz – amennyiben még a végzés előtt, aktív hallgatóként nyújtod be a pályázatot.

Az Erasmus+ lehetőséget ad arra is, hogy részben fizikai jelenléttel, részben virtuálisan vegyél részt a programban, ösztöndíj azonban mindkét esetben csak a külföldön töltött időszakra jár. 

  • Blended mobilitás: részképzés és szakmai gyakorlat esetén is lehetőség van az ösztöndíjas időszakot fizikai és virtuális részvétellel vegyesen teljesíteni. Főként azok számára érhető el, akik körülményeik miatt nem tudnak részt venni a normál hosszúságú mobilitáson.
  • Blended Intenzív Programok (BIP): minimum három felsőoktatási intézmény által szervezett 5-30 napos rövid távú mobilitás, melyhez egy kötelező online kooperációs tanulási szakasz tartozik.


Ki pályázhat?

Akkor tudsz pályázni, ha egy Erasmus+ programban részt vevő felsőoktatási intézményben tanulsz. Ebben a listában megtalálod ezeket a magyarországi intézményeket és az egyes egyetemek intézményi koordinátorait is. 

Fontos még, hogy:

  • az ösztöndíjas időszak egy képzési időszakon belül 2-12 hónap lehet (doktori hallgatók számára elérhető az 5-30 napos rövid mobilitás);
  • már tanulmányaid első évében is utazhatsz;
  • szakmai gyakorlatra vagy részképzésre történő pályázáskor aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezned.

További pályázati feltételeket jelölhet ki az a felsőoktatási intézmény, ahol tanulsz, ezért minden esetben az intézményi koordinátorod által adott információra támaszkodj!


erasmus ösztöndíj hallgató tanulás


Mennyi ösztöndíj-támogatás jár?  

A pályázatban elnyerhető ösztöndíj a célországtól függően részképzés esetén 470 vagy 600 EUR havonta, szakmai gyakorlatnál 620 vagy 750 EUR az Erasmus+ programországokban. Erasmus+ partnerországokba (az Európai Unión kívüli országokba) történő tanulmányi mobilitás esetén az ösztöndíj havonta 700 EUR, emellé pedig utazási támogatás is jár.

Az ösztöndíj összege a pályázott célországok megélhetési költségeihez igazodik. Az országok az alábbi sávokba vannak sorolva:

Drága megélhetési költségű országok: Dánia, Finnország, Izland, Írország, Liechtenstein, Luxemburg, Norvégia, Svédország, Egyesült Királyság, Feröer-szigetek, Svájc
Közepes megélhetési költségű országok: Ausztria, Belgium, Ciprus, Franciaország, Görögország, Hollandia, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Andorra, Monaco, San Marino, Vatikán
Olcsó megélhetési költségű országok: Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország


A pontos ösztöndíjösszegekkel kapcsolatban az intézményi Erasmus+ koordinátor tud tájékoztatást adni.

FONTOS! 
A szociálisan rászoruló hallgatók mind a tanulmányi mobilitási ösztöndíjhoz, mind pedig szakmai gyakorlat esetén havi 250 EUR, rövid tanulmányi mobilitási esetén akár 150 EUR kiegészítő támogatást igényelhetnek. További információ >>


Hogyan és mikor lehet jelentkezni?  

Erasmus+ ösztöndíjra minden esetben a hazai felsőoktatási intézményedben tudsz jelentkezni.

A pályázat beadásának módjáról, a határidőkről és a csatolandó dokumentumok listájáról, illetve további feltételekről az intézményi Erasmus+ koordinátorodtól kérhetsz felvilágosítást. Ez azért is fontos, mert a feltételek és határidők intézményenként és akár karonként is eltérőek lehetnek!


Történetek szakmai sikerekről, legyőzött félelmekről és szerelemről

Inspirálódj volt ösztöndíjasok élménybeszámolóiból, és pályázz te is Erasmus+ ösztöndíjra!

Mit érdemes még tudni?

OLS – online nyelvi támogatás

Az OLS segítségével mobilitásod megkezdése előtt és annak végén felmérheted nyelvtudásod abból a nyelvből, amelyen külföldön tanultál vagy amit a szakmai gyakorlat során használtál. Az ingyenes nyelvi szintfelmérő számos nyelven elérhető, és lehetőséged az ösztöndíjas időszak alatt online nyelvtanfolyamon is részt venni.

Intézményi Erasmus+ koordinátorok

Az Erasmus+ részképzésről és a szakmai gyakorlatról a Tempus Közalapítvány honlapján is találsz általános információkat. A legfontosabb, konkrét pályázati információkat azonban az Erasmus+ koordinátorodtól tudhatod meg! Az intézményi Erasmus+ koordinátorok elérhetőségét megtalálod honlapunkon.