Így tervezd meg a DiscoverEU utadat, ha télen utaznál

Bár a legtöbb DiscoverEU utazó a nyár során járja be Európát, ez nem jelenti azt, hogy télen ne lenne lehetőség felhasználni az Interrail vonatjegyeket. Ehhez nyújtunk tippeket!

Discover EU Téli utazáshoz tippek bélyegképe amin egy mosolygó melegen felöltözött lány int le a vonatlépcsőről
Így tervezd meg a DiscoverEU utadat, ha télen utaznál

Ha távolról kerülöd a nyári turistaszezon tömegjeleneteit, vagy esetleg az első egyetemi vizsgaidőszak után engednéd ki a feszültséget, akkor a téli utazást neked találták ki! 


Azonban ahhoz, hogy egy téli DiscoverEU kaland is életre szóló élmény lehessen, néhány dolgot számításba kell venned.

A vastag pulóver nem csak meleg, de helyet is foglal

Egy utazás tervezésekor a legtöbb fejtörést jellemzően az okozza, hogy hogyan pakolj be elegendő holmit úgy, hogy egyúttal a csomagodat se kelljen magad után vonszolnod. A nyári időszakban se egyszerű kihívás ez, télen azonban azzal is számolnod kell, hogy bizony a kedvenc melegítőfelsőd több helyet foglal, mint a strandon hordott viselet. Ha hosszabb útra indulsz, akkor hátizsákodban vagy bőröndödben úgy tudsz helyet spórolni, ha a szálláshelyek foglalásánál figyelembe veszed a mosási lehetőséget. Amennyiben teheted, részesítsd előnyben azokat a helyeket, ahol szárítógép is rendelkezésre áll, így ruháid a távozáskor biztosan nem maradnak nedvesek.

Az élmény függ a helyszíntől is

Az év végén vagy éppen a legelején azért is jó ötlet utazni, mert ha szeretnél, elmenekülhetsz a fagy elől egy-egy mediterrán fekvésű, és ezáltal kellemesebb klímájú országba. Viszont, ha inkább a hófödte téli mesevilágot fedeznéd fel, akkor erre is megvan a lehetőséged. Gondold át, hogy te mit preferálsz jobban, és az alapján tervezd meg az útvonaladat is. Érdemes még számításba venned, hogy mivel a hideg időszakban a legnépszerűbb helyeket jellemzően kevesebben látogatják, így akár esélyed lehet arra, hogy olyan látnivalókat is megszemlélhess, amikért máskor kígyózó sorokat kellene kivárnod.

Főszerepben a kultúra

A mínuszokat könnyebb „átvészelni” akkor, ha igyekszel minél több benti programot beiktatni az útitervedbe. Ilyenkor ajánlott megnézni, hogy milyen múzeumok és tárlatok találhatók helyben, de gondolkodhatsz mozi, koncert vagy éppen színházélményben is. Abban, hogy egy-egy napot mivel is tölts meg, segítségedre lesz a DiscoverEU jegyed mellé kapott EYCA kedvezménykártya, valamint a DiscoverEU kulturális útvonala is.

Érdekesség, hogy az útvonalon magyar városok is megtalálhatók, köztük Veszprém, ami 2023-ban Veszprém-Balaton régióként az Európa Kulturális Fővárosa szerepet tölti be. 
A korábbi évek kulturális fővárosai szintén ideális célpontok lehetnek, hiszen ezek a települések kiemelkedő kulturális lehetőségeik révén viselhették a címet. Ezekről a városokról az Európai Bizottság térképén találsz több információt.

Karácsonyi vásárok és síszezon

Télen szinte kihagyhatatlanok a karácsonyi vásárok, azonban a nagyobb városokban tömegre számíthatsz. Ez ugyancsak igaz a legnépszerűbb sí-és korcsolyapályákra is, amik szintén kellemes kikapcsolódást nyújthatnak. Viszont, ha kissé utánajársz, akkor felfedezhetsz kevésbé zsúfolt és meghittebb vásárokat is, és akár kevésbé forgalmas síparadicsomokra is lelhetsz. Hidd el, a kevésbé felkapott is lehet ugyanolyan izgalmas és élményteli.

DiscoverEU meetup télen is

Jó hír, hogy a DiscoverEU meetupokról télen sem kell feltétlenül lemondanod. Bár számuk határozottan kevesebb a nyári időszakhoz képest, azért akad olyan, amiből választani tudsz. A téli meetup nagy előnye, hogy jellemzően kevesebb a jelentkező, így kisebb eséllyel kell számolnod azzal, hogy várólistára kerülsz. 
És ne feledd! A meetupok teljes mértékben ingyenesek a DiscoverEU utazók számára, több nap esetén pedig még a szállás miatt sem kell aggódnod.

Új barátságok a DiscoverEU közösségben

Végül, de nem utolsósorban a DiscoverEU nemzetközi Facebook csoportról sem szabad elfeledkezned. Ugyanis a csoportban megannyi hasznos tippet szerezhetsz úticélod helyi látványosságairól, sőt akár egy „idegenvezetővel” is gazdagodhatsz ott. Ki tudja, lehet, hogy egy éveken át tartó barátság kezdődik el így!

A nemzetközi csoport mellett a hivatalos magyar Facebook csoportban arról kérdezheted a volt utazókat, hogy mi mindenre szükséges odafigyelned a különböző országokban. Ha pedig még utazótársakat keresel, itt akár őket is meglelheted.

Érdekelnek további tippjeink? Olvasd el őket itt!


A DiscoverEU egy olyan 18 éves fiataloknak szóló lehetőség, amellyel Európa vasúthálózatán utazva felfedezhetik a kontinens országait. Ha te is kipróbálnád, akkor tájékozódj a jelentkezési feltételekről weboldalunkon.

Fiatalokkal foglalkozó szervezetek és intézmények munkatársai pedig itt tájékozódhatnak a nekik szóló pályázati lehetőségről!