Klímakatasztrófa, digitális polgárság és eco-design

Az Európai Ifjúsági Hét nyitóeseményéről Püspök Ádám, volt DiscoverEU utazó számol be.

8 magyar fiatal a repülőtéren mosolyog
Klímakatasztrófa, digitális polgárság és eco-design

Közel két hete, hogy beléptem a brüsszeli Európai Parlament kapuin a magyar delegáció részeként és részt vehettem az Ifjúsági Hét nyitóeseményén többszáz fiatallal Európa valamennyi országából.

A reptérig tartó utam kezdeti nehézségei ellenére sikerült megérkeznem a terminálhoz, ahonnan rövid ismerkedés és repülés után Brüsszel belvárosba érkezve élvezhettük a helyi hamburgerező kulináris különlegességeit. 

Másnap reggel megindultunk a parlamentbe, ahol a plenáris nyitóüléssel a híres Hemicycle teremben kezdetét vette az Európai Ifjúsági Hét. Beszédet mondott számos képviselő és az ifjúsági szektor képviselői mellett az Európai Parlament elnöke is. A középpontban a júniusban megrendezésre kerülő EP-s választások, illetve az ifjúsági részvétel volt, amivel felhívták a figyelmet a véleménynyilvánítás és az aktív részvétel fontosságára. #useyourvote

Az Európai Parlament ülésterme

Ezután következett a három etapos, workshopokból és előadásokból álló szekció, ahol különböző témákban hallhatunk szakértőket beszélni. Személyesen próbáltam olyan témájúakat választani, amelyekről nem, vagy csak kevesebbet hallottam még és felkeltették az érdeklődésem.

  • Az első előadás a digitális polgárságról mint az állampolgárság egy új dimenziójáról szólt. Többek között az online tér adta lehetőségeket mutatták be mint a demokratikus politikai életben való részvétel egyfajta ezközét mind lokális, mind globális szinten. Ezzel kapcsolatosan a kritikus gondolkodás fontosságáról is szó esett a tömérdek és sokszor szűretlen internetes információárammal szemben. Bemutatásra kerültek a Digital Education Action Plan törekvései a fiatalság digitális kompetenciájának oktatás révén történő fejlesztéséről, többek között a társadalmi befogadás jegyében.
  • A második előadáson az EU humanitárius segélyezési programjáról, és a klímaváltozás okozta extrém időjárás által kiváltott katasztrófák hatásairól, például a kényszerű elvándorlásokról hallhattam megdöbbentő statisztikákat. Személy szerint nekem ez az ülés tetszett a legjobban, minden kérdésre készséggel válaszoltak az előadók, az előadás tartama alatt végig fenn tudták tartani a figyelmemet.
  • A harmadik egy workshop-jellegű előadás volt, amelyen az ecodesignról, a lineáris fogyasztási folyamat környezeti hatásairól és az ESPR munkájáról hallhattunk érdekességeket és oszthattunk meg mi is véleményünket. Ezután párokban megalkottuk saját fenntartható cipőnket/kanapénkat/laptopunkat, amit be is kellett mutatni. Mindenképp hasznos információk hangoztak el és motiválttá váltam, hogy tudatosabb döntéseket hozzak a fogyasztásommal kapcsolatban.

Bár nagyon tömény nap volt rengeteg információval, úgy érzem sok minden megragadt és elviszem még magammal sokáig ezt az élményt. Plusz élményt jelentett a város és gyönyörű építészete, amelyet az esemény estjén egy thai wok-tál kíséretében az esti fényekben csodálhattam meg. Jó volt látni milyen sokszínű és pezsgő a brüsszeli esti élet, ha még csak felszínesen is kóstoltam bele. 

magas épület Brüsszelben
Kivilágított épület Brüsszelben

Fizikailag kimerülve, de lelkileg feltöltődve érkeztem haza, amit a szervezőknek, a kedves és segítőkész kísérőinknek és a jóhangulatú csapatnak köszönhetek.