KÖZEL 80 MAGYAR ESEMÉNNYEL ÜNNEPELTÜK 2021-BEN AZ ERASMUS NAPOKAT

Október 14-16. között országszerte színes programokkal készültek az Erasmus+ projektmegvalósítók, hogy bemutassák eredményeiket az #ErasmusDays programsorozat keretében.

KÖZEL 80 MAGYAR ESEMÉNNYEL ÜNNEPELTÜK 2021-BEN AZ ERASMUS NAPOKAT
KÖZEL 80 MAGYAR ESEMÉNNYEL ÜNNEPELTÜK 2021-BEN AZ ERASMUS NAPOKAT

Az idei Erasmus Napok alkalmával összesen 77 magyar eseményt szerveztek a résztvevő intézmények és szervezetek lelkes koordinátorai, szervező munkatársai, hogy megmutassák projektjüket a világnak október 14-16. között. A háromnapos ünnepléshez 73 projekt csapata jelentkezett szervezőnek az Erasmus+ köznevelés, szakképzés, felnőtt tanulás, felsőoktatás és ifjúság szektorát képviselve. Az izgalmas programok országszerte 33 városban valósultak meg, az online és nyílt eseményeken a külsős érdeklődők is részt vehettek.

A 2017-ben debütált nemzetközi kezdeményezés, az #ErasmusDays elindulása óta, október közepén három napon keresztül minden az Erasmus+ programról szól. Az Erasmus+ projektet megvalósító intézmények és szervezetek különféle programokat szervezhetnek, hogy bemutassák elért sikereiket, eredményeiket, miközben szakmai kapcsolataikat is bővíthetik. Az Erasmus Napok programsorozat remek lehetőség a projektek bemutatására és arra, hogy együtt ünnepeljük az Erasmus+ programot és Európát. Magyarország 2018 óta, idén negyedik alkalommal vett részt a kezdeményezésben.

A szervezők élménybeszámolókkal, interaktív műhelymunkákkal, információs napokkal, élőképekkel, online eseményekkel, kihívásokkal, módszertani bemutatókkal készültek, hogy bemutassák projektjüket és eredményeiket a nemzetközi programsorozat alkalmából.

Ízelítő a programokból

A Debreceni Ady Endre Gimnáziumban az #ErasmusDays keretében október 15-én Az Európai legendák-nemzeti irodalmi hősök című projekt záró rendezvényére került sor, ahol bemutatták a kreatív munkáikat tartalmazó e-bookot, s beszámoltak legendás projektjük utolsó két - erdélyi és szicíliai - mobilitásáról. Adys és volt adys diákok mondták el, miért meghatározó élmény számukra az, hogy részesei lehettek az alkotómunkának és az utazásoknak. A szicíliai diákok videóüzenete mellett a zsúfolásig megtelt pódium terem közönsége megtekinthette utolsó kreatív munkájukat, a Colapesce legendából készült filmetűdöt.

A Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium, azaz a „BJG” iskolában egy online közösségi esemény keretében régi emlékeket, korábbi nemzetközi kapcsolatokat mutattak be, s üdvözlő üzeneteket kaptak korábbi partnereiktől, valamint a most futó négy pályázat is bemutatkozott. Diákjaik ötlete alapján minden szünetben magyar és nemzetközi dalokat hallgathattak a két nap során. Egy tematikus nap alkalmával Ian Davies és Edina Davies a környezettudatos magatartásra hívták fel a figyelmet, akik hatalmas inspirációt jelentenek a helyi közösségnek a Tisza Tidy Up elnevezésű kezdeményezésükkel. Angol nyelvű előadásaikon tanulóik megismerkedhettek a közösség munkájával.

150 fő vett részt a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum „Velünk Bárhova Eljuthatsz” című rendezvényén, az Andrássy úton. Az eseményt a centrum először szervezte meg hagyományteremtő szándékkal. A rendezvény célja az volt, hogy a centrum iskoláiban tanuló diákok, valamint további érdeklődők számára bemutassa az elérhető nemzetközi és önkéntes lehetőségek palettáját. A résztvevő kiállítók között az Önkéntes Központ Alapítvány bemutatta a diákoknak, hogy milyen hazai önkéntes programok várnak rájuk, a Hidak Ifjúsági Alapítvány pedig a külföldi, 18 éven felülieknek szóló ifjúsági lehetőségeket népszerűsítette. A Gordius Learning Zrt. közreműködésével a résztvevők megismerhették az Erasmus alapelveket, játékos feladattal készülhettek fel külföldi utazásaikra.

erasmusdays 2021 magyar események 1

Színes napok sorozatot tartottak a Képes Géza Általános Iskolában, amellyel a közös munkát, az összetartozást szimbolizálták. Szeptemberben a kék színnel kezdték, mely jelképezte azt is, hogy elkezdődött az Erasmus+ projektjük utolsó éve, majd október 15-én, pénteken az Erasmus napokra egy őszi színt választottak. Az iskola tanulói, tanárai mind sárgában, illetve narancssárgában érkeztek az iskolába.

A DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum másodszor szervezett #ErasmusDays eseményt az iskolában. Céljuk az volt, hogy népszerűsítsék az Erasmus+ programot és bemutassák kollégáik, diákjaik tapasztalatait, élményeit, és dióhéjban mindazt, amit az Erasmustól kaptak. A legfőbb attrakció az Erasmus-fal avatása volt, ami a programban való részvételük múltját, összetettségét és örömeit szimbolizálja. Az eseményről készített összefoglaló videó ezen a linken keresztül tekinthető meg.

„Ez a rendezvény ismét megmutatta számunkra is, mennyi kreatív energia és ötlet rejlik tanárainkban és tanulóinkban. Mind a felkészülés és tervezés, mind a lebonyolítás csapatmunkában zajlott, amely még inkább összehozta az iskolai közösséget.”

erasmusdays 2021 magyar események 3

2021. október 15-én a GYSZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskolában és Kollégiumban, Szarvason immár harmadik alkalommal került megrendezésre az #ErasmusDays: egy Erasmus+ alakzatot alkottak az iskola tanulói. Az esemény napján, aki szerepelt a fotón, követte az iskola oldalát és posztolt is az eseményről, ajándékot kaphatott. A szép számban érdeklődők fotókiállítást tekinthettek meg, illetve külföldön szakmai gyakorlatot teljesítő diákok élménybeszámolóit hallgathatták a program keretén belül.

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban az Erasmus Napot egy projekttalálkozóval kötötték össze a Create your own business című projekt keretein belül. A találkozóra portugál és olasz partnerek érkeztek, akikkel az adott napon különféle, üzleti élettel kapcsolatos feladatokat végeztek közösen, magyar diákok bevonásával.

A salgótarjáni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában az október 15.-ei péntek egy tanítás nélküli nap volt, amikor a „Hét Év, Hét Ország” nevet viselő akadályversennyel népszerűsítették a diákok körében a programot. Fontosnak tartották azt is, hogy tanulóik megismerjék a város közintézményeit, azért az ERASMUS DAYS programot külső helyszíneken bonyolították le. A nap végén az udvaron pedig Erasmus+ csoportképet készítettek.

A Kós Károly Technikumban 2021. október 14-én lezajlott az iskolai Erasmus Napok keretében szervezett, a 10-12. évfolyam technikumi osztályai számára meghirdetett vetélkedő. Az első helyet a 12./2 osztály, a második helyet a 11./2 osztály, a harmadik helyet pedig a 12./3 osztály 3 fős csapata szerezte meg, jutalmuk egy-egy, a Tempus Közalapítvány által felajánlott, Erasmus+ ajándéktárgyakból összeállított csomag volt.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum közös játékra hívta a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) tagiskoláinak tanulóit Facebook oldalukon keresztül. Két játékban lehetett részt venni: A TOTÓ játékban a tanulók a BSZC és az Erasmus+ programmal kapcsolatos ismereteit tesztelték, a SZÓKIRAKÓ játékban pedig az ERASMUS+ szót kellett bármilyen természetes anyagból kirakni, majd a fotót küldeni róla. Ezekből a fotókból válogatva készült el legújabb, Erasmus+ programjaikat népszerűsítő plakátjuk.

A Szent Anna (korábban Leövey Klára) Görögkatolikus Gimnázium és Technikumban a járványhelyzet miatt zártkörű rendezvényen, a máltai szakmai gyakorlat tapasztalatait osztották meg iskolatársaikkal a résztvevők, akik 2021 nyarán három hetet töltöttek a szigetországban. A jó hangulatú beszámolók során a résztvevők képet kaphattak a munkahelyekről, feladatokról, és mindennapi élet kihívásairól.

erasmusdays 2021 magyar események 2

Október 14-én Téged vár a világ címmel rendezett #ErasmusDays eseményt a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Erasmus Irodája és Hallgatói Önkormányzata. A hallgatók megismerhették az Erasmus felsőoktatási hallgatói mobilitás programot, melynek részeként a főiskola oktatói külföldi tanulmányaik során megélt tapasztalataikról tartottak beszámolót, kerekasztal-beszélgetés keretében.

A Debreceni Egyetem programsorozatában először az Erasmus+ Reggeli várta a hallgatókat október 12-én az Egyetem téri és a Böszörményi úti campuson. Az Erasmus Student Network tagjai, a programban korábban részt vett hallgatók osztották meg személyes tapasztalataikat, ismereteiket az érdeklődő diákokkal a külföldi lehetőségekről. A folytatásban, október 13-án, a Mobility Cafén is tanácsokat kaphattak és a pályázati felhívásokról tájékozódhattak a külföldi tanulmányok iránt érdeklődő fiatalok.

Az Andrássy Egyetem egy online információs webináriumot és egy német nyelvű kvíz estet tartott az #ErasmusDays kapcsán. A kvíz alatt sok kérdés érintette az Erasmus programot, de Budapestet is, mint Erasmus várost, és Magyarországot.

A nemzetközi programsorozat keretében világszerte 5670 esemény valósult meg és közel 70 országban zajlottak egy időben a színes programok október 14-16. között.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×