Többnyelvűség az óvodában

A Többnyelvű Szivárvány Óvoda kezdeményezése példaértékű és innovatív, mely a több nemzetiségnek otthont adó települések óvodái által alkalmazható.

3 kisgyerek játszik az óvodában szönyegen kockákkal a háttérben egy polcos szekrény játékokkal
Többnyelvűség az óvodában

​A soproni Többnyelvű Szivárvány Óvoda „A Puttkamer – Szathmáry Többnyelvű Hagyományőrző Alternatív Pedagógiai Program gyakorlati megvalósulása” című pályázattal nyerte el az Európai Nyelvi Díjat 2020-ban. Programjuk a korai többnyelvűségre nevelésre fókuszál, mely Magyarországon egyedi alternatív program. Ez összhangban áll Sopron - sajátos történelmi és földrajzi helyzetéből adódó - többnyelvű és több kultúrájú környezetével (magyar-német-horvát), kihasználva a helyi adottságokat és lehetőségeket.

Óvodai nevelésük a Magyar Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjára és a Puttkamer–Szathmáry Többnyelvű Hagyományőrző Alternatív Pedagógiai Programjukban meghatározottakra épül. Célkitűzésükben prioritás a korai többnyelvűségre nevelés, melyet az élménypedagógia segítségével a gyerekek életkorának megfelelően, komplex módon, játékos formában valósítanak meg a mindennapokban.
Az „Évgyűrű” témáira, ünnepeire építve a közösségteremtő élmények lehetővé teszik a nyelvi kultúrákat képviselő nemzeti kisebbségekkel és szülőkkel együtt a másság és hasonlóság megtapasztalását és megértését.  

A Többnyelvű Szivárvány Óvoda kezdeményezése példaértékű és innovatív, mely a több nemzetiségnek otthont adó települések óvodái által alkalmazható. Tudatos, jól egymásra épülő elemekből álló koncepció mentén fejti ki hatásait, melyért méltón kapták meg az elismerést.


Program címe: A Puttkamer – Szathmáry Többnyelvű Hagyományőrző Alternatív Pedagógiai Program gyakorlati megvalósulása

Intézmény neve: Többnyelvű Szivárvány Óvoda – Regenbogen Kindergarten – Čuvarnica Duga

Programkoordinátor elérhetősége: Puttkamer Emőke, cincer22@gmail.com