Útnak engedni a 18 éves fiatalt? Persze!

Aggódik az anyukád, nehezen enged el DiscoverEU-utadra? Ezeket a jótanácsokat mutasd meg neki, hogy megnyugodjon!

2024 DiscoverEu tippek szülőknek felirat egy képen ahol 3 összekapaszkodott hátizsákos lány sétál egy vasútállomáson
Útnak engedni a 18 éves fiatalt? Persze!

Miért érdemes a DiscoverEU-val utazni?

Mert a DiscoverEU egyedülálló lehetőség és életre szóló kaland!  Az utazó felfedezheti Európa kulturális és természeti kincseit, és első kézből tapasztalhatja meg, hogy milyen fontos a klímavédelem, az inklúzió vagy a digitális fejlesztés helyi és uniós szinten. Emellett a fiatal lehetőséget kap arra is, hogy sokfajta szituációban gyakorolja nyelvtudását, hiszen számtalan különböző hátterű és látásmódú emberrel találkozik majd. Így akár egyedül, akár barátaival vág bele, az utazás alatt garantáltan sokat tanul önmagáról és a körülötte lévő világról!


A szülő szerepe

Utazáskor azonban nem csak a fiatal vállalja be a kalandot, hanem a szülő is: az ő szerepe tudatosan elengedni gyermeke kezét, hogy megtapasztalhassa az utazással járó sokfajta — esetenként nem csak pozitív — új élményt.

Ehhez gyűjtöttünk össze pár gondolatot, ami segíthet együtt felkészülni az utazásra – gyakorlatias és érzelmi szempontból egyaránt.


Közös készülődés

A fiatal a DiscoverEU segítségével rugalmas, de támogató keretek között teheti meg a következő lépést a már korábban megkezdett, fokozatos leválási folyamatban. Ennek elemi része, hogy az uniós programot kezelő magyar nemzeti iroda, a Tempus Közalapítvány több információs alkalmat is szervez, ahol sok ötletet, tapasztalatot gyűjthetnek az InterRail jegy nyertesei, akár korábbi utazóktól. 

Azonban az otthoni támogatásra is van igény — az utazás kezdete előtt érdemes családilag, együtt készülni az utazó előtt álló kihívásokra, az önálló felelősségvállalásra. Ez többféleképpen is megvalósulhat: a gyerek megtapasztalhatja például az önállóságot, ha az utazás előtti időszakban teljesen egyedül osztja be szabadidejét vagy zsebpénzét.

 

Kommunikációs keretek

Lényeges, hogy a családtagok megegyezzenek abban is, hogy milyen gyakran és milyen csatornákon (pl. telefon, WhatsApp) kommunikálnak majd az utazás alatt – legyen szó előre megbeszélt bejelentkezésről vagy sürgős szituációról. Egy ilyen keretrendszer segít abban, hogy a szülő ne vegyen el a szocializálódásra, élményekre fordított időből, de ne is aggódjon túlságosan, ha a gyereke nem veszi fel a telefont. Mindkét félnek szokatlan lesz elsőre a szituáció, de a fiatal egy lazább kommunikációs kapcsolat mellett élheti meg igazán önállóságát.

 

Érzelmi támogatás

Érdemes továbbá utána olvasni, hogy mi az a lelkiállapot, amiben az utazás előtt, alatt és után találhatja magát a fiatal, és rákészülni, hogy szülőként értően tudjon részese lenni a folyamatnak. Ha gyermeke elbizonytalanodik, azzal tudja támogatni, hogy emlékezteti őt a céljaira. Emellett azt is segíthet neki feltérképezni, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat hogyan oldhatja meg, például hová érdemes fordulnia, ha elveszti az iratait külföldön. Lényeges azonban, hogy a szülő ebben az esetben is teret adjon a gyerekének, és ne akarjon helyette gondolkozni, csak rávezesse a lehetséges megoldásokra.

Kulcsfontosságú, hogy ha az utazás alatt gyermeke valamilyen kellemetlen vagy nem jól kezelt helyzetről számol be, a szülő ne próbálja ösztönösen visszavenni az addig megajánlott önállóságot, mert a függetlenség kialakításában a hibázás lehetőségének is benne kell lennie. Emellett, ha egy probléma hallatán leszidja, vagy drasztikusan közbeavatkozik, a fiatal kevésbé lesz hajlamos hozzá fordulni, amikor tényleg szüksége lenne a segítségre.

 

Az utazás után

Talán nem magától értetődő, de a DiscoverEU utazás végeztével is nagy szükség van szülői segítségre — ekkor már az élmény feldolgozásában.

Előfordulhat, hogy a nemzetközi kalandról visszatérő fiatal nem könnyen illeszkedik vissza a hazai mindennapokba. Emiatt érdemes tudatosan úgy formálni a szülő-gyerek kapcsolatot, hogy az utazás alatt érettebbé vált fiatal több lehetőséget és felelősséget élhessen meg itthon is. Az is segítheti ezt a folyamatot, ha a család fényképnézegetéssel, kötetlen beszámoló meghallgatásával kapcsolódik a kamasz élményeihez, teszi közössé ezeket.

 

Ha pedig a szülő további kézzel fogható, gyakorlatias készülési lehetőségeket keres, ezekre az Ifjúsági Portál gyakran ismételt kérdések szekciója vagy a DiscoverEU segédanyag adhat lehetőséget, bátorító inspirációt pedig korábbi utazók beszámolóiból meríthet!