Az Erasmus+ olyan nézőpontot és nyitottságot ad, ami tovább adandó

Kerekasztal-beszélgetést szerveztünk az 1987-ben indult program, az Erasmus+ 35. évfordulója jegyében

A 2022-ben megtartott Erasmus+ disszeminációs konferencián megünnepeltük a program 35. születésnapját egy rendhagyó kerekasztallal. A közönséget játékra invitáló beszélgetés során példaértékű résztvevők és projektmegvalósítók a személyes történeteiken keresztül mutatták be a program szépségeit, sokszínűségét, pozitív hatásait az ember életére. 

Az Erasmus35 „arcai” különböző szektorokban kaptak életre szóló élményeket a programtól: Barna Zsombor színész és Fóris Norbert sportoló egyetemi hallgatóként, a külföldön töltött félév alatt szereztek a karrierjük építése során hasznosított tapasztalatokat; Gyöngyösi Krisztina az Élményakadémia Közhasznú Egyesület szakmai vezetőjeként a hátrányos helyzetű fiatalokat tudja elérni az Erasmus+ program segítségével; Galgóczy Éva pedig pedagógusként többszáz szakképzésben tanuló diák külföldi szakmai gyakorlatát tette lehetővé projektkoordinátorként. A kerekasztal ötödik tagja, Kovács Ákos idén érettségiző diákként már tapasztalt erasmusos: hosszútávú diákmobilitási résztvevőként töltött két hónapot Szicíliában, az élményeiről pedig saját blogot indított. A beszélgetés moderátora az Erasmus30 egyik arca, Galán Angéla újságíró és dokumentumfilmes volt, aki maga is egykori Erasmus-résztvevő.

Erasmus35 kerekasztal

A kerekasztal-beszélgetés egy Kahoot! játékkal indult, amely során a közönség szavazhatott arra, hogy az Erasmus35 arcainak erasmusos élményeivel kapcsolatos állításai közül melyik az igaz. Az interaktív nyitány után a beszélgetés a „Mit adott nekünk az Erasmus?” kérdése köré szerveződött: a beszélgetők ugyan más-más országokba utaztak és különböző programtípusokban vettek részt, közös bennük, hogy az Európai Unió programja meghatározó szerepet tölt be az életükben.

Megmérettetés és az ifjúság támogatása

A kíváncsiság többeknél is nagy hajtóerő volt a programban való részvételhez: a tanulmányi mobilitásban résztvevő Zsombort, Norbertet és Ákost leginkább a kihívás miatt vonzotta a program, hogy megtudják, megvan-e bennük a kellő önállóság a külföldi élethez. Mindhárman gazdag kulturális élményként élték meg a másik országban töltött időszakot, szakmai és személyes fejlődésen mentek keresztül, nem utolsósorban pedig erősödött a nyelvtudásuk.

Erasmus35 kerekasztal

Éva még kísérőtanárként vett részt az Erasmus+ elődjében, a Leonardo mobilitási programban, és amikor megtapasztalta, milyen pozitív hatást gyakorolt a szakképzésben tanuló diákok önbizalmára és szakmai fejlődésére a külföldi szakmai gyakorlat, célul tűzte ki, hogy minél több fiatal számára elérhetővé tegye ezt a lehetőséget. Krisztina az egyetem után, egy szakmai- és magánéleti válság közepette találkozott az Erasmus+ ifjúsági programokkal, majd az Élményakadémia egyik alapítójaként mélyült el egyre jobban a programban.

Felejthetetlen élmények, új nézőpontok

Az Erasmus35 arcai kiemelték legkedvesebb és legmeglepőbb élményeiket is: Zsombor az edinburgh-i Fringe fesztiválon való részvételt és a nagy sikerű vizsgaelőadásait idézte fel; Norbert számára a falmászás volt a legnagyobb élmény, de a finn nyelv tanulása is tartogatott emlékezetes pillanatokat; Ákos az olasz „rendes káosz” típusú oktatási rendszer kihívásairól és szépségeiről mesélt. Éva humoros és tanulságos sztorikat osztott meg a felmerülő problémák kreatív megoldásairól: így töltöttek például vendégként egy rodoszi luxusszállodában pár napot a diákjai, amikor nem tudták azonnal elkezdeni a gyakorlatot. Krisztina egyik meghatározó élménye, amikor képzőként vett részt egy Erasmus-programban Csehországban, ahol három generációval utazott: a másfél éves gyermeke mellé a szüleit is magával vitte bébiszitternek.

Erasmus35 kerekasztal

A beszélgetés végén az Erasmus35 arcai azt is elmondták, miért ajánlják az Erasmus+ programban való részvételt. Barna Zsombor szerint a program olyan nézőpontot és nyitottságot ad, ami tovább adható és adandó; Kovács Ákos is egyetértett abban, hogy a résztvevők felelőssége továbbadni a hazahozott tudást. Galgóczy Éva a diákjain látja, hogy milyen jelentős szakmai ösztönzést ad a diákjainak az Erasmus+, akiket hazatérve szívesen látnak a munkapiacon. Fóris Norbert azt tanácsolja, hogy az is vágjon bele a programba, aki azt gondolja, hogy nem lenne képes végig csinálni – tekintse kihívásnak és szerezzen élményeket, amiket ő és a hozzá kapcsolódó emberek is tudnak hasznosítani. Gyöngyösi Krisztina szerint nagyon fontos, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok a falu határán túl merészkedve megismerjék a világot és saját magukat is – ebben pedig hatalmas segítség lehet az Erasmus+ program.

A 35. évforduló alkalmával nyílt felhívásunkban is kerestük azokat az egykori és jelenlegi erasmusos diákokat, oktatókat, koordinátorokat és projektrésztvevőket, akik személyes élményeik megosztásával népszerűsítik az Erasmus+ programot. Ide kattintva ismerheted meg a nyílt pályázatunk nyerteseit!
Fotók: Lékó Tamás