Bemutatjuk az Erasmus35 arcait kereső felhívásunk nyerteseit

Diákok, oktatók, koordinátorok és projektrésztvevők népszerűsítik személyes élményeik megosztásával a 35 éves Erasmus+ programot.

Idén ünnepeljük az Európai Unió egyik legsikeresebb programja, az Erasmus+ 35. születésnapját. Az évforduló apropóján olyan volt és jelenlegi Erasmus+ résztvevőket és projektmegvalósítókat kerestünk a márciusban közzétett felhívásunkban, akik szívesen megosztanák legemlékezetesebb élményeiket és tapasztalataikat a világgal. Több mint ötvenen küldték el személyes történeteiket, amelyeket közzé is tettünk a Facebook oldalunkon. Az így elkészült galériát több mint 168 ezer felhasználó tekintette meg.

A jelentkezők közül a Tempus Közalapítvány szakmai zsűrije az öt szektornak megfelelően (köznevelés, szakképzés, felsőoktatás, felnőttanulás, ifjúság) öt Erasmus35 arcot választott ki. A közönségszavazás során több mint 8 ezer lájk érkezett a pályázók képeire, amelyből 1200 szavazattal került ki az a nyertes pályázó, aki így csatlakozott a 35 éves program képviselői közé. A most kiválasztott személyek külön-külön is inspiráló emberek, együtt pedig kiválóan szemléltetik, mennyire sokszínű az Európai Unió kiemelt programja.


Bemutatkoznak a „Keressük az Erasmus35 arcait!” felhívásunk nyertesei: 


Jakab Eszter Zsófia (köznevelés)

A szeghalmi Péter András Gimnázium 11. osztályos tanulója először 5. osztályos tanulóként utazott Angliába, ekkor bizonyosodott meg arról, hogy az angol nyelvet továbbra is szorgalmasan kell tanulnia, mert a nyelvismeretnek köszönhetően egy idegen országban is barátokra talált. 6. és 7. osztályosként már maga fogadott Törökországból diákokat. Az így szerzett tapasztalat és élmény az egymás iránti tiszteletre, türelemre és elfogadásra tanította. Erasmus+ projektek keretében eljutott Portugáliába, Törökországba és Franciaországba is. 

„A kapott élmények és kalandok felejthetetlenek, számomra életre szólóak és az Erasmus+ nélkül nem kaphattam volna meg. A tanulás mellett a rengeteg kirándulás, tapasztalat más emberré formált.”

Jakab Eszter Zsófia Erasmus35 arc


Tóth Judit Emma (szakképzés)

Először 2013-ban találkozott az Erasmus+ programmal, amikor az agrárszakképzésben kezdett dolgozni. 2014-ben már aktívan segítette az akkori koordinátort, majd 2015-ben kísérő személyként vett részt egy 10 hetes dániai programban. Azóta koordinátorként számos nemzetközi együttműködésben vett részt, emellett továbbképzésekre jár és előadásokat is tart az Erasmus+ programról. Akkor köteleződött el az Erasmus+ programok iránt, amikor testközelből látta, hogy mennyi motivációt adhat, és hogy ez mindenki számára egy hatalmas, életre szóló lehetőség.

„Úgy gondolom, koordinátorként nagy felelősségünk és rengeteg feladatunk van, de a kollégák és a diákok motivációja, élményeik azok, amik minden alkalommal megerősítenek abban, hogy ez az a munka, amit egész életemben szeretnék csinálni.”

Tóth Judit Emma Erasmus35


Szarvas Zsolt (ifjúság)

2014-ben, 24 évesen hallott először az Erasmusról, azelőtt nem is járt külföldön. Amint meglátta a Facebook posztot egy Fiatalok Lendületben projektről, aminek nem volt semmi költsége, sőt még az utazást is visszatérítették, azonnal jelentkezett, hiszen nem volt veszítenivalója. Azóta 20 ifjúsági cserén, 1 rövidtávú és 1 hosszútávú önkéntes programon, valamint 1 Erasmus+ szakmai gyakorlaton vett már részt. Az erasmusos tapasztalatai hozzájárultak ahhoz, hogy Kolumbiában megalapította a saját, önkéntes csereprogramokat lebonyolító nonprofit szervezetét, a WeCollab ONG-t.

„Sokat tanultam más országokról, az életről, és még többet az emberektől, önkéntesektől, akiket megismerhettem.”

Szarvas Zsolt Erasmus35 arc


Hruskó Erika (felnőtt tanulás)

Rengeteg képzésen, konferencián, nemzetközi programban vett részt. Az eddigi leghosszabb képzése 2022 tavaszán valósult meg a a Civil Kollégium Alapítvány által felajánlott Erasmus+ kommunikációs tréning keretében: az Önállóan lakni közösségben élni mozgássérült emberek érdekvédelmével foglalkozó civil szervezet képviseletében, a spanyolországi Salàs de Pallars faluban egy hetet tölthetett el. A tréningek során fontos volt számára az érzékenyítés, mivel a munkája során célja a fejekben való akadálymentesítés és szemléletformálás.

„Számomra nem csak tudásban, nyelvi készségeim fejlődésében adott sokat. Önbizalmat is nyertem, mert nálam fiatalabbak között, idegen nyelvi környezetben is meg tudtam állni a helyem.”

Hruskó Erika Erasmus35 arc


Dr. Tarr Zsuzsanna (felsőoktatás)

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem intézményi koordinátora. Az Erasmus+ programba annak magyarországi indulásával egyidejűleg került, így idén már negyed százada dolgozik a program különböző projektjeinek intézményi megvalósításán. Nyertes projektjei a teljes felsőoktatási Erasmus+ palettát lefedik, a mobilitási projekteken túl intenzív programok, közös mesterképzések, továbbá Európai Egyetemi Szövetségi projektek megvalósítója.

„Mit tapasztaltam, miben fejlődtem, mit tanultam? Kitartást, elkötelezettséget, precizitást tanultam, megtapasztaltam, hogy a kiszámíthatóság és a szorgalom milyen hatalmas erő. Mit adott tehát az Erasmus+ nekem? A hivatásomat, fantasztikus munkatársakat, egy folyamatosan támogató környezetet biztosító Nemzeti Irodát, partnereket és barátokat minden kontinensről, sikereket, csodás utazásokat, azaz az ÉLETET.”

Tarr Zsuzsanna Erasmus35 arc


Monok Péter (közönségdíj)

Az május 17. 17:00 óra és május 31. 14:00 óra között leadott közönségszavazás során, több mint 1200 lájkkal lett Péter a közönségdíjas Erasmus35 arc. Angol nyelvtanárként 2006 óta foglalkozik nemzetközi partnerségi pályázatokkal. A Kossuth Lajos Gimnázium koordinátorként számos projektben tevékenykedett, melyeknek rengeteg pozitív hozadéka van a diákok és a tanárok számára is. A mobilitások során már több mint 140 diákot vitt ki külföldre, sokszor olyanokat is, akiknek egyébként nem lett volna lehetősége rá. Tapasztalta szerint a projektekben dolgozók számára tényleg kinyílt a világ, hiszen más kultúrákat, oktatási rendszereket ismerhettek meg, bővült történelmi, földrajzi, országismereti és nem utolsó sorban önismereti tudásuk.

„A pályázatok segítségével eljutottam számos európai ország iskolájába, és tapasztalatokat gyűjthettem, rengeteg barátot találtam.”

Monok Péter Erasmus35 arc

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×