Erasmus+ ifjúsági csere - miért éri meg részt venni?

Ifjúsági cseréken 13-30 éves fiatalok vehetnek részt az Európai Unió támogatásával. Eláruljuk, mi az az 5+1 ok, amiért megéri élni a lehetőséggel!

Erasmus+ ifjúsági csere - miért éri meg részt venni?
Erasmus+ ifjúsági csere - miért éri meg részt venni?

Tudtad? 
Erasmus+ ifjúsági cseréken 13-30 éves fiatalok vehetnek részt, összesen 16-60 fő. Maguk a cserék 5-21 napig tartanak, és olyan szuper témák mentén valósulnak meg, mint zene, filmkészítés, street art, környezetvédelem, tánc és még sok más egyéb.


1. Mert új kultúrákat ismerhetsz meg

Az Erasmus+ ifjúsági cserékre legalább kettő, de általában három-négy országból érkeznek résztvevők. A szervezők gyakran tartanak kulturális esteket, alkalmakat, hogy az ifjúsági csere interkulturális jellegét fokozzák. Ezeken a részt vevők bemutatják az országuk jellegzetes táncát, ételét, helyszíneit vagy éppen dalait. Ráadásul egy új települést is felfedezhetsz, ha külföldön megvalósuló ificserét választasz!

Fotó a Less Food Loss ifjúsági cseréről

Fotó: Vidéken Jó! Alapítvány


2. Mert új barátokat szerezhetsz

Ificserén olyan hasonló korú fiatalokkal találkozhatsz, akiknek a tiéddel megegyező az érdeklődési körük, ráadásul (hiszen egy nemzetközi, csoportos programhoz csatlakoztak) nyitott személyiségek, és szívesen ismernek meg új embereket. Gondolj bele, milyen menő lesz egy hét után azt mondani, hogy már van egy barátod Spanyolországban, Norvégiában vagy éppen Máltán – attól függően, honnan érkezett a többi résztvevő!


3. Mert biztonságos közegben fejlesztheted az angoltudásod

Tapasztald már, hogy mennyire más érzés úgy nyelvet tanulni, hogy azt tényleges szituációkban használod, és nem egy tanterem négy fala között generált mesterséges helyzetet játszol el az osztálytársaiddal?

Az Erasmus+ ifjúsági cserék többsége angolul zajlik (de találhatsz olyan alkalmakat is, amiknek a német vagy éppen a magyar a közös nyelve). Azonban nem kell kétségbeesned, ha angolból nem vagy valami erős: az ifjúsági cseréknek nem az a lényege, hogy tökéletes angolsággal fogalmazd meg a világ nagy dolgait. Sokkal inkább az, hogy megértesd magad a másikkal, és ha ehhez egy kis kézzel-lábbal mutogatásra is szükség van, az sem baj! Ráadásul lesz veletek több csoportvezető is – ők szívesen segítenek, ha megakadna a kommunikáció.


4. Mert megtapaszthatod, milyenek a nemformális tanulási módszerek

Erasmus+ ifjúsági cseréken nemformális tanulási módszerekkel szerezhetsz új tudást. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Teljesen más élmények érnek egy ifjúsági cserén, mint az iskolapadban. Nem frontális oktatás zajlik, hanem beszélgetések, workshopok, játékos feladatok révén élményalapú tanulás; a közös reflektálások során pedig megoszthatjátok gondolataitokat, érzelmeiteket és benyomásaitokat.

 Fotó a Mirror ifjúsági cseréről

Fotó: Vidéken Jó! Alapítvány

5. Mert arról tanulhatsz, ami téged érdekel

A környezetvédelemtől kezdve a közösségi alkotáson át a médiatudatosságig sok minden lehet egy ifjúsági csere témája. Ha van egy olyan kérdés, ami kifejezetten foglalkoztat, akkor keress ifjúsági cserét a témában, és tudj meg róla többet élményalapú, gyakorlatorientált módszerekkel!

+1. Mert gyakran teljesen ingyen van

Ha Erasmus+ ifjúsági cserén veszel részt, az Európai Unió támogatja az utazásod, a szállásod, az étkezésed és természetesen a programokat, workshopokat, amikre becsatlakozol. Éppen ezért könnyen találhatsz olyan ifjúsági cserét, amin teljesen ingyen vehetsz részt!

Érdekel, milyen érzés részt venni egy ificserén? 
Olvasd el, milyen volt az iCitizen 2.0 ifjúsági csere, ahol a médiatudatosság és az álhírek felismerése volt a fő téma!


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×