Gyakori kérdések pályázatbeadáshoz az ifjúság területen

Az ifjúsági területen benyújtható pályázatokra vonatkozó gyakori kérdések gyűjteménye

Jelenleg futó projektünk van az Erasmus+ programban. Pályázhatunk-e újra az Erasmus+ programban további projektek megvalósítására?

Igen.


Az Erasmus+ magyar nemzeti irodája minden szektorra vonatkozóan (köznevelés, szakképzés, felsőoktatás, ifjúság és felnőtt tanulás) a Tempus Közalapítvány. Hogyan döntsem el, melyik szektorban pályázzak?

Ez a kérdés a 2. pályázati kategóriában (KA2), a szektorközi pályázatoknál merülhet fel.

Ha egy komplex, több szektort bevonó pályázatot szeretnének megvalósítani, a projekt célját, fő célcsoportját és módszerét érdemes figyelembe venni, és ez alapján eldönteni, melyik szektorban (köznevelés, szakképzés, felsőoktatás, ifjúság vagy felnőtt tanulás) és melyik pályázati határidőre nyújtjuk be a pályázatot.


Ifjúsági cserék csoportösszetétele: vannak korosztályi megoszlásra vonatkozó előírások?

13-30 éves korig vehetnek részt a fiatalok, a csoportvezetőknek, kísérő személyeknek legalább 18 évesnek kell lenniük, de esetükben nincs felső korhatár.


​Ki tekinthető ifjúsági szakembernek az ifjúságsegítők mobilitása (mobility projects for youth workers) pályázattípusnál?

A Pályázati útmutató meghatározása szerint ifjúsági szakember minden olyan szakember/munkatárs vagy önkéntes, aki a nemformális tanulási folyamat részeként a fiatalok hatékony tanulásáért, védelméért és biztonságáért felel.


Hogyan regisztrálhat fiatalok informális csoportja az Organisation Registration System rendszerében?

A csoportvezető, mint magánszemély regisztrál. A további részletekkel kapcsolatban honlapunk Pályázat benyújtása menüpontja ad tájékoztatást. 


Ha több szektorban benyújt a szervezet egy-egy pályázatot, ez befolyásolja-e a döntéshozatalt?

Nem. (De ugyanazt a pályázatot nem lehet több szektorban is benyújtani.)


Milyen mértékű önrészt kell vállalnia egy szervezetnek?

Nincsen meghatározott (százalék vagy összeg) „önrész”, amit a program hivatalosan megkövetel.

Mindemellett a Bizottság kiemeli, az Erasmus+ keretében elnyert támogatás csupán egy hozzájárulás a sikeres projektek megvalósításához, ami nem biztos, hogy fedezi a projekt összes költségét. Így elképzelhető, hogy a szervezeteknek is hozzá kell valamivel járulnia a tevékenység vagy az útiköltség kiegészítéséhez.


Útiköltség: szervezettől szervezetig vagy a résztvevő lakhelyétől számítják?

A résztvevők lakhelye és a tevékenység helyszíne között kell számítani (lásd Programme Guide, Funding Rules rész). Amennyiben a pályázó nem jelzi külön a résztvevők kiindulási helyét, a küldő szervezet székhelye és a tevékenység helye közötti távolságot kell nézni.

A több helyszínnel rendelkező tevékenységek esetén a résztvevő kiindulási helyétől az első helyszínig tartó távolsághoz hozzá kell adni az első és második helyszín közötti távolságot, majd a második és harmadik közötti távolságot, stb., és az így kapott távolsághoz tartozó távolsági sávot kell a pályázati űrlapban kiválasztani.


A Sport pályázatokat is a nemzeti irodához kell beadni?

Nem. A nemzeti iroda csak általános tájékoztatást ad a Sport pályázati lehetőségekről. A pályázatokat az Európai Bizottság Végrehajtó Ügynökségéhez (EACEA) kell benyújtani.


Közintézmény (public body) vagy szervezet szintje: ez mit jelent?

Lehet helyi, regionális, nemzeti vagy európai.


Fiatalok informális csoportja hol pályázhat?

Az 1. pályázati kategóriában (KA1). Az űrlaphoz csatolni kell a befogadó szervezet nyilatkozatát. (Befogadó szervezetre azért van szükség, mert az informális csoportnak nincs szervezeti háttere, támogatás pedig nem utalható magánszemélynek.)


Nincs partnerem, hol találhatok?

Személyesen az Erasmus+ nemzeti irodák szervezésében megvalósuló képzéseken, partnerségépítő szemináriumokon, vagy online a SALTO forrásközpont adatbázisában: OTLAS partnerkereső.


Mi az az OID? 

Az Organisation Registration Systemben (ORS) történt regisztrációt követően kapja meg a szervezet az OID azonosítót (Organisation ID), amely a szervezet azonosítására szolgál. 

Azok a szervezetek, amelyek korábban a Participant Portalon keresztül regisztráltak, az ORS rendszerbe belépve látni fogják az OID azonosítójukat, amelyet a rendszer élesedésekor automatikusan megkaptak.


Mi az a PIC?

A korábban használt résztvevői portálon (Participant Portal) történt regisztrációt követően a szervezetek PIC kódot (Participant Identification Code) kaptak, amely a szervezet azonosítására szolgál. A PIC számok a jövőben a centralizált pályázatok beadásához lesznek szükségesek, igénylése a Sedia Funding & Tenders portálon történik. A nemzeti irodákhoz történő pályázáshoz a szervezetek OID (Organisation ID) azonosítót kapnak, ezek szükségesek az űrlapok kitöltéséhez.


Papíralapon be kell-e küldeni valamit?

Nem. (Azokat a dokumentumokat, amelyek aláírást igényelnek, majd a pályázatok elbírálását követően, a szerződéskötéskor kell eredetiben beküldeni.)


E-mailen és postán is be kell küldeni a pályázatot?

Nem. (Csak az online webform felületen, a Submit/Beadás gombra kattintással lehet benyújtani a pályázatot.) 


Ha véletlenül rossz szektorban (köznevelés, szakképzés, felsőoktatás, ifjúság vagy felnőtt tanulás) nyújtottam be a pályázatomat a 2. pályázati kategóriában (KA2), az átirányítható-e a másikhoz?

Ez alapvetően a pályázó saját felelőssége. Az űrlapon pontosan ki tudja választani a pályázó, hogy melyek azok a főbb területek (ezek közül hármat lehet választani), amik leginkább tükrözik a program témáját, fókuszát.


Milyen nyelven adjam be a pályázatot?

Az EU mind a 24 hivatalos nyelvén be lehet nyújtani a pályázatot. (Az angol nyelvű űrlap kitölthető magyarul is.)


Mi az a disszemináció? Hogyan készítsek disszeminációs tervet a projekthez?

A disszemináció a projekt láthatóságát és eseményeinek széles körben való terjesztését jelenti. A nemzeti iroda útmutatója A disszeminációról menüpontja alatt elérhető.


Önkéntes projektet szeretnék megvalósítani. Az Erasmus+ program keretein belül van erre lehetőség?

Nem, az Erasmus+ programból kiemelték az önkéntességre vonatkozó lehetőségeket. Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) és az Erasmus+ önkéntesség programja megszűnt, és 2018 októberétől már csak az Erasmus+ programtól függetlenül működő Európai Szolidaritási Testület keretein belül lehetséges önkéntes projektek megvalósítására pályázni. 


Nem találtam választ a felmerült kérdésemre, hova fordulhatok? 

A Tempus Közalapítvány Erasmus+ ifjúsági csoport munkatársaihoz, e-mailben a palyazatok_ifjusag@tpf.hu címen vagy telefonon, a honlapunkon megadott elérhetőségeken.


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×