Nemformális tanulási lehetőség: az Erasmus+ ifjúsági csere

Gyakran álmodozol arról, hogy milyen lenne kiszabadulni a frontális oktatás keretei közül? Szeretnél új tanulási módszereket megtapasztalni? Csatlakozz egy ifjúsági cseréhez!

Művészetterápiás eszközök
Nemformális tanulási lehetőség: az Erasmus+ ifjúsági csere

Az Erasmus+ ifjúsági cserékről

Ificsere résztvevőként multikulturális csapatban fejlesztheted a készségeidet egy téged érdeklő témában. Ifjúsági cserén 16-60 főnyi 13-30 éves fiatal vesz részt, akik különböző országokból érkeznek. Maguk a cserék 5-21 napig tartanak, és olyan szuper témák mentén valósulnak meg, mint zene, filmkészítés, street art, környezetvédelem, tánc és még sok más egyéb.

A nemformális tanulásról

Az Erasmus+ ifjúsági cserék egyik alappillérjét jelentik a nemformális tanulási és oktatási módszerek. A nemformális tanulás, ahogy neve is mutatja, a formális oktatási rendszeren kívül valósul meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy valami összecsapott, átgondolatlan folyamatról van szó! A nemformális tanulás is tervezett és strukturált, ugyanakkor a résztvevők, például a te igényeidhez igazított. Másik jellegzetessége, hogy önkéntes részvételen alapul, nem pedig kötelezőn.

esc_kamera_2


A nemformális tanulás előnyei

A nemformális tanulás legnagyobb előnye, hogy nincsen szigorú keretek közé szorítva. Olyan módszerek beemelését teszi lehetővé, mint élményalapú tanulás, workshopok és reflexiók, szimuláció vagy éppen miniprojektek megvalósítása. 

Ha például egy olyan Erasmus+ ifjúsági cseréhez csatlakozol, aminek a filmkészítés a témája, akkor a csere végére nagy valószínűséggel készítenetek is kell majd filmet kis csapatokban. Ha különböző politikai rendszerek megismerése a téma, akkor ti magatok fogjátok modellezni azokat. Ha pedig az ételpazarlásról van szó, akkor biztosan nem egy tankönyvből fogtok többet megtudni a folyamatról, hanem tapasztalati úton – tésztát készítve, húsfeldolgozó üzemeket meglátogatva, ételmentő módszereket kidolgozva. (Ez utóbbi példa egy megvalósult projekten alapul: a Vidéken Jó! Alapítvány Less Food Loss ifjúsági cseréjén.)

Tapasztalati úton sokkal közelebb kerülhet hozzád egy-egy téma annál, mintha csak könyvekből olvasol róla!

A nemformális tanulás hátrányai

A nemformális tanulásnak azonban megvannak a maga korlátjai is. Mivel nem a formális oktatási rendszer részét képezik, még nincs széleskörűen elterjedt gyakorlat arra, hogy a tanulási eredményeket hogyan mérjük és tegyük láthatóvá.

Azonban szerencsére ez sem veszett ügy: az Erasmus+ ifjúság szerves részét képező Youthpass ugyanis megoldást nyújt erre a helyzetre. A Youthpass kettős szerepet tölt be. Egyrészt tanúsítványként összefoglalja, miket tanultál egy-egy ifjúsági projekt, például ifjúsági csere alatt. Másrészt pedig jól követhető rendszert nyújt ahhoz, hogy te magad értékeld és feldolgozd azt a fejlődési folyamatot, amit átéltél: nyolc szempont mentén gondolhatod végig, milyen kompetenciákat és ismereteket szereztél az ifjúsági csere alatt. A Youthpass-t a projektért felelős szervezet képviselője is aláírja, szignójával hitelessé téve az önértékelésed. Így a Youthpass-t akár álláskereséskor vagy más projektre való jelentkezéskor is használhatod!

Szeretnéd megtudni, a nemformális tanulási lehetőségek mellett még miért éri meg ifjúsági cserén részt venni? Esetleg az érdekel, hogyan találd meg a neked való lehetőséget
Kattints a linkekre, és olvasd el cikkeinket!