Hogyan válassz Erasmus+ ifjúsági cserét?

Cikkünkből megtudhatod, miket érdemes végiggondolnod ahhoz, hogy megtaláld a neked való nemzetközi ifjúsági cserét!

Csoportkép a Water Watcher ifjúsági cseréről
Hogyan válassz Erasmus+ ifjúsági cserét?

Mikor érsz rá?

Az első, és legalapvetőbb dolog, amit érdemes letisztáznod, hogy mikor tudsz egy hétre vagy akár 21 napra elszabadulni a hétköznapi teendőktől, és elmerülni az ifjúsági cserék izgalmas világában. A tavaszi szünet ígérkezik unalmasnak? Esetleg nem tudod, mihez kezdj a nyaraddal?

Milyen téma foglalkoztat igazán? 

Az Erasmus+ ifjúsági cserék egyik célja, hogy nemformális módszerekkel új információkat tudj meg egy témáról. Fókuszukban mindig egy adott témakör áll, ami a mentális egészségtől kezdve az internet tudatos használatáig elképesztően sok minden lehet. Az ificsere nagy része azzal telik, hogy a résztvevők erről szereznek ismereteket – éppen ezért mindenképpen olyan programot keress, aminek tényleg érdekel a tárgya!

Megtudnád, milyen részt venni egy ificserén?  
Olvasd el az iCitizen 2.0 ifjúsági cseréről szóló beszámolót!


Külföld vagy belföld? Ismerős vagy ismeretlen helyszín? 

Mennyire vagy éppen nyitott hangulatban, mennyire szeretnéd belevetni magad egy idegen ország közegébe? Részt vehetsz ugyanis olyan Erasmus+ ifjúsági cserén, ami Magyarországon zajlik, és olyanon is, amihez egy másik országba kell utaznod. Mindkettő izgalmas a maga módján: ha ismered a helyszínt, megoszthatsz érdekességeket a külföldiekkel, ha pedig még nem jártál ott, akkor felfedezhetsz egy új helyet. 

Melyik ifjúsági szervezet munkássága izgat?

Erasmus+ ifjúsági cseréket általában ifjúsági szervezetek szoktak megvalósítani. Választáskor azt is érdemes lehet felmérni, hogy az adott cserét szervező egyesület vagy NGO munkássága érdekel-e, szívesen kiépítenél-e velük személyes kapcsolatot annak érdekében, hogy aktívabban részese legyél a tevékenységüknek. Ha igen, egy ificsere jó kiindulópont ahhoz, hogy megnézd, hogy működnek élesben!

Tudtad? 
Erasmus+ ifjúsági cseréken 13-30 éves fiatalok vehetnek részt, összesen 16-60 fő. Maguk a cserék 5-21 napig tartanak, és olyan szuper témák mentén valósulnak meg, mint zene, filmkészítés, street art, környezetvédelem, tánc és még sok más egyéb. Ráadásul a részvételed az Európai Unió támogatja!

Fotó: Vidéken Jó! Alapítvány