Újra lehet pályázni az Erasmus+ programban

Rekord összegű források állnak a magyarok rendelkezésére

Az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetési ciklusának elindulásával az Erasmus+ program is új szakaszba lépett. A program megvalósítására uniós szinten több mint 28 milliárd eurós forrást biztosítanak. A magyar pályázók számára várhatóan mintegy 52 millió euró (18 milliárd forint) pályázati keret lesz elérhető 2021-ben. Magyarország eddig is eredményesen vett részt az Erasmus+ programban, mostantól pedig még többen kapcsolódhatnak be nemzetközi együttműködési és mobilitási projektekbe. 

70 százalékkal magasabb forrás 

„Számunkra valóban fontos, hogy a magyar fiatalok sikeresek legyenek, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megfelelő képzésben részesüljenek. Ezért erősítjük meg a felsőoktatást. A modellváltás, a több mint 1500 milliárd forintos fejlesztések, a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő Fudan egyetem magyarországi jelenléte mind olyan lépések, amelyek a fiatalok érdekét szolgálják” – jelentette ki Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta: a kormány elkötelezett amellett, hogy az egyetemi polgárság valóban hasznos szakmai és tudományos kapcsolatokat építhessen külföldi társintézményekkel. „Most tovább bővülnek a magyar fiatalok lehetőségei, ugyanis összesen 70 százalékkal nő a kezdődő uniós költségvetési ciklusban az Erasmus+ program költségvetése” – jelentette be Schanda Tamás. Mint arra emlékeztetett, az előző hétéves időszakban mintegy 235 ezer magyar résztvevője volt a programnak, és összesen 100 milliárd forint állt rendelkezésre a mobilitási és partnerségi pályázatokra. Hozzátette, az Erasmus+ program elsősorban a felsőoktatásban tanulókat és oktatókat érinti, de köznevelési, szakképzési és felnőttoktatási intézmények, illetve ifjúsági szervezetek számára is nyújt lehetőségeket. 

Soha nem látott lehetőségek a magyar pályázók előtt 

„A koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a nemzetközi együttműködések megvalósítására is, ugyanakkor az Erasmus+ bebizonyította, hogy rugalmasan tud reagálni a kihívásokra” – emelte ki Czibere Károly a program indulásával kapcsolatban. Az Erasmus+ hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az új program egyik prioritása a digitális megoldások támogatása, a jövőben például nagyobb teret kapnak a virtuális együttműködések és mobilitások. Emellett számos további újdonságot vezettek be az új programszakaszban, amelyek a hozzáférhetőséget és a minél szélesebb körű bekapcsolódást segítik, az új Erasmus+ alapvető célkitűzései és értékei azonban nem változnak. „A bővülő forrásoknak köszönhetően a korábbiakhoz képest jóval többen pályázhatnak, így még sokszínűbb nemzetközi projektek valósulhatnak meg a program támogatásával, és még többen utazhatnak külföldre tanulni vagy szakmai tapasztalatot szerezni” – mondta el Czibere Károly. 

Már zajlik a hazai pályázók felkészítése 

„A Tempus Közalapítvány 25 éve támogatja az oktatás és képzés különböző területein működő intézmények és szervezetek nemzetközi együttműködési programokban való részvételét, és az új programszakasz előkészítésében is aktív szerepet vállalt” – közölte dr. Varga-Bajusz Veronika főigazgató. A Tempus Közalapítvány továbbra is az Európai Bizottság által kijelölt nemzeti irodaként végzi az Erasmus+ program hazai koordinálását. 

„Már folyamatban van a hazai pályázók felkészítése felsőoktatási, köznevelési, szakképzési és felnőttoktatási intézmények, illetve ifjúsági szervezetek munkatársainak részvételével.” A főigazgató kiemelte: a Tempus Közalapítvány által szervezett online rendezvényeken ez elmúlt hetekben több mint 1000 fő vett részt, és jelenleg is zajlanak a felkészítések. „Az oktatás és képzés minden szereplője – diákok, hallgatók, pedagógusok, oktatók, szakértők – megtalálhatja a saját kapacitásainak, szakértelmének, tapasztalatának megfelelő lehetőségeket az új programban, a Tempus Közalapítványnál pedig minden segítséget megadunk az érdeklődőknek a sikeres pályázáshoz” – tette hozzá dr. Varga-Bajusz Veronika. 

Már elérhetők az Erasmus+ program aktuális pályázati felhívásai a Tempus Közalapítvány honlapján. Mobilitási projektekre május 11-ig, együttműködési partnerségekre május 20-ig lehet jelentkezni. Részletek: https://erasmusplusz.hu/megjelent-az-uj-eramus-palyazati-utmutatoja 


További információ az Erasmus+ programról: www.erasmusplusz.hu 

Sajtókapcsolat: sajto@tpf.hu | 06 20 921 98 00

Az Erasmus+ program újdonságai infógrafika
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×